AB: Filistin’de çözümü İsrail engelliyor

New York Times, bugün yayımladığı haberde, AB temsilcilerinin hazırladığı raporda, Birliğin 25 üye ülkesinin dışişleri bakanlarına, İsrail’in Doğu Kudüs’teki siyasetine karşı daha saldırgan bir siyaset benimsemesini tavsiye ettiğini kaydetti. Habere göre, raporda İsrail, Doğu Kudüs’te ve civarında yasadışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmakla, “güvenlik duvarı”nı Doğu Kudüs’ün büyük bir kesimini Batı Şeria’ya kapatmak için kullanmakla ve Filistin topraklarının fiilen ilhakına yol açmakla suçlanıyor.

“İsrail siyaseti, herhangi bir Filistinlinin kabul edebileceği Kudüs’le ilgili nihai statü anlaşması ihtimalini azaltıyor” denilen raporda, İsrail’in aldığı önlemlerin, Doğu Kudüs’ün Filistin nüfusunun radikalleşmesine neden olduğu ifade edildi.

Raporu hazırlayanların, AB’ye, İsrail’den, Doğu Kudüs’teki Filistinlilere karşı, başta çalışma izinleri, inşaat izinleri, ev yıkımları, vergi ve masraflar olmak üzere, ayrımcı muamelede bulunmamasını istemesini tavsiye ettiği belirtildi.
New York Times, geçen pazartesi toplanan AB dışişleri bakanlarının, bu raporu yayımlamamaya karar verdiğini ve bunun yerine, Doğu Kudüs’le ilgili detaylı analiz istediğini yazdı. Haberde, bakanların yeni raporu gelecek ay ortalarında yapacakları toplantılarında yayımlamaya karar verdikleri belirtildi.

Filistinliler, İsrail’in, 1967 Ortadoğu Savaşı’nda ele geçirdiği Doğu Kudüs’ün gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görüyor.

1118900cookie-checkAB: Filistin’de çözümü İsrail engelliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.