AB Sırbistan’la yeniden masada

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn Sırbistan Başbakan Yardımcısı Bozidar Djeliç’e, ülkesini yeniden Brüksel’de müzakere masasında görmenin kendisini memnun ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği geçen ay Sırbistan’la İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamaya yönelik görüşmelerin yeniden başlayacağını duyurmuştu.

İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, bir ülkenin Avrupa Birliği’yle ticari ve siyasi ilişkilerini artırması amacıyla imzalanıyor.

Anlaşmanın sonbaharda imzalanabileceği belirtiliyor.

Sırbistan’a bu anlaşmayla önümüzdeki dört yıl boyunca AB fonlarından yılda 1 milyon euro yardım yapılabilecek.

Doğu Avrupa ülkelerinin AB üyeliği süreci de önce İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nı imzalamalarıyla başlamıştı.

Avrupa Birliği’nin görüşmelere yeniden başlama kararı öncesi ise Sırbistan bir diğer savaş suçu zanlısı General Zdravko Tolimir’i Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim etmişti.

Zdravko Tolimir, Bosnalı Sırpların eski istihbarat şefiydi.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Carla Del Ponte, Tolimir’in mahkemeye teslimi nedeniyle Sırbistan’ı övmüştü.

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırpların komutanı olan General Ratko Mladiç’in mahkemeye tesliminin, Sırbistan’ın 4-5 yılda Avrupa Birliği’ne üye olmasının yolunu açabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Sırbistan temsilcileri yarın ayrıca ülkelerinin NATO’nun Barış İçin Ortaklık adlı programına dahil olmaları sonrası ilk kez ittifak üyesi ülkelerin savunma bakanlarının yapacağı toplantıya katılacaklar.

Barış İçin Ortaklık adlı programa dahil olma da NATO üyeliği yolunda bir adım olarak görülüyor.

Sırbistan ise 1999’da NATO tarafından bombalanmış bir ülke. – BBC

1152740cookie-checkAB Sırbistan’la yeniden masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.