‘AB süreci tekrar canlandırılmalı’

AB Genel Sekreterliğini (ABGS) ziyaret eden Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çağdaşlaşma hamlesinin eksenini Avrupa kurumlarıyla ilişkilerin teşkil ettiğini belirtti.


AB ile ahdi ilişkilerin temelini oluşturan tarihi kararların aslında yıllar önce imzalandığını ifade eden Gül, şunları kaydetti: “Bunları izleyen dönemlerde bu temel üzerinde daha da ileriye gidilmiştir. Dolayısıyla Türkiye-AB ilişkilerinde bugün gelinen nokta tesadüf değildir. Gayet bilinçli, şuurlu görünen bir istikametin geldiği noktadır. Bu zorlama ya da tek taraflı bir tercihin sonucu da değildir. Gelinen nokta tarihsel bir birikimin sonucudur.”


AB’nin her geçen gün daha fazla üyesi, daha fazla nüfusu, daha fazla farklı çıkarları olan bir birlik haline geldiğine dikkati çeken Gül, AB’nin genişleme projesinin devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin tam üyeliği bunun parçası olacaktır. Genişleme stratejisi belgesinde Türkiye’nin stratejik önemine yapılan kuvvetli vurgu da bunun en açık belirtisidir” dedi.
2008’in AB yılı olması gerektiğinin altını bir kez daha çizen Gül, şunları söyledi:


“İnanıyorum ki başta hükümet, TBMM, tüm siyasi partiler bu konuya çok daha fazla yoğunlaşacaktır. Şimdi gün, reform sürecinin tekrar çok canlı bir şekilde devreye koymak, AB sürecini çok elle tutulur bir şekilde tekrar canlandırmak günüdür. 2007 yılı geçerli bazı sebeplerden dolayı Türkiye’nin enerjisini başka konulara çekmiştir. Ama 2008’de artık bu konularla birinci derecede ilgilenme ve Türkiye’nin yapması gerekenleri çok daha süratli bir şekilde yapma dönemi olduğuna inanıyorum.”

1055260cookie-check‘AB süreci tekrar canlandırılmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.