ABD Mandela’yı terör listesinden çıkardı

Senatör John Kerry, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin bugün 90 yaşında olan eski Devlet Başkanı Mandela’nın kara listeden çıkarılmasıyla ilgili olarak, "Bugün ABD, nihayet bu büyük liderin şerefini karalayan büyük bir utancın izlerini silmek bakımından yeni bir sayfa açmıştır" dedi.

Senatör Sheldon Whitehouse da, "Nelson Mandela’nın terör zanlılarını izleme listesinde yeri yoktur, nokta. Senatonun bugünkü kararı, Güney Afrikalı liderlere haksızlık eden, ABD için de sıkıntı yaratan bir meselenin halledilmesine olanak sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, nisan ayındaki bir açıklamasında, Senatoyu ANC’ye yönelik kısıtlamaları kaldırmaya çağırmış, ancak Mandela’nın adından söz etmemişti.

Senatoda yapılan oylamadan çıkan kanun Beyaz Saraya gönderilecek ve ABD Başkanı George Bush’un imzasına sunulacak. Ülkesinde ırkçı rejime karşı mücadelenin simgesi olan Mandela, Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü. ABD Başkanı George Bush’un 18 Temmuzda kanunu imzalaması bekleniyor.

Ronald Reagan döneminden beri, BM’nin merkezinin bulunduğu New York’a gidebilen ANC mensuplarının, Washington ile ABD’nin diğer kentlerine gitmeleri yasaktı.

1174060cookie-checkABD Mandela’yı terör listesinden çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.