Bulgaristan'da eşcinsel gösteriye saldırı

Yüzlerce polis eşcinsellerin yürüyüş yaptığı sokaklarda güvenliği sağlamaya çalışırken Bulgaristan Ulusal Birliği (BNS) partisi başta olmak üzere çeşitli milliyetçi ve ırkçı örgütlere bağlı gençler, 200 kadar göstericiye molotov kokteyli, sis ve ses bombaları attı.

Yaklaşık 200 gazetecinin izlediği yürüyüş sırasında polis, eşcinsellerin geçtiği caddeleri trafiğe kapatırken, gösteriyi engellemeye çalışan saldırganlardan 60 kadarını tutukladığı bildirildi.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, Ortodoksk Klisesi Patrikhanesi ve çok sayıda kamu kuruluşu ile siyasi partinin şiddetle kınadığı gösteriye katılanlar, "Biz bir aileyiz!", "Sizleri Seviyoruz!" sloganları ile yanıt verdi.

Gösteriye sabotaj yapma sözünü veren, BNS Genel Başkanı Boyan Rasate, elinde megafonla gay karşıtı sloganlar atmaya çalışırken, polis aracına zorla bindirilerek, olay yerinden uzaklaştırıldı.

Eşcinseller "Çervenata Kışta" (Kırmızı Ev) adlı bir lokantada toplanarak, yürüyüşünü tamamladı.

BERLİN'DEKİ GÖSTERİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen “Christopher Street Day” (CSD) etkinliğinde ise onbinlerce eşcinsel yürüdü. Berlin'de bu yıl 30. kez düzenlenen ve “Karşı mısın?” sloganıyla yapılan CSD geçidi, süslü arabalar ve giysilerle katılan eşcinsellerin akşam düzenlenecek ve onbinlerce eş cinselin katılması beklenen mitingle sona erecek.
Sokaklarda yaklaşık 500 bin kişinin izlediği tahmin edilen CSD geçidinde, siyasi partilerin amblemlerini taşıyan arabalar da yer aldı.

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Renate Künast ve bazı milletvekilleri de geçide katıldı. Geçitten önce, bazı milletvekilleri ve eşcinsel dernekleri tarafından Nazi döneminde öldürülen eşcinseller anıldı.

Eşcinsellerin, her yıl haziran ya da temmuz ayında kutladıkları “Christopher Street Day”in geçmişi, ABD'nin New York kentinde 1969 yılının haziran ayında eşcinsellerin özellikle Christopher Street caddesinde polisle çatışmalarına dayanıyor.

1174050cookie-checkBulgaristan'da eşcinsel gösteriye saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.