‘ABD-İran arasında arabulucu olabiliriz’

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times NYT gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Orta Doğu’da giderek artan rolünü kullanarak ABD’de gelecek yıl başa geçecek Obama yönetimiyle İran arasında arabulucu olmak istediğini” söylediğini yazdı.


Gazetenin internet sitesinde bugün Sabrina Tavernise imzasıyla çıkan Ankara mahreçli haber, “Türk lideri, ABD ile İran arasında arabuluculuğa gönüllü” başlığıyla yayımlandı.
Haberde, Başbakan Erdoğan’ın, ABD’de başkanlığa Barack Obama’nın seçilmesinin ABD ile İran arasındaki ilişkilerde değişiklik için yeni fırsatlar yarattığını söylediği belirtildi.
Gazetenin haberine göre, Erdoğan mülakatta, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Obama’ya geçen hafta gönderdiği tebrik notunun “yararlanılması gereken bir adım olduğunu” kaydederek, İran’ın nükleer programıyla ilgili mesele kapsamında, “Biz arabulucu olmaya hazırız. Çok yararlı olabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.


Haberde Erdoğan’ın, “Türkiye’nin İran ve ABD arasındaki ilişkileri büyük endişeyle izlediğini, Türkiye’nin iki ülke arasındaki meselelerin masada çözülmesini beklediğini ve savaşların bugün hiçbir zaman çözüm olmadığını” söylediği belirtildi.


Başbakan Erdoğan’ın, “Dış politikadaki ilkemiz, düşman kazanmaya karşı olmak” yolundaki sözlerini aktaran gazete, Erdoğan’ın, Obama’nın başkan seçilmesinin ABD’ye dünyanın güvenini yeniden kazanmak ve kaybedilen bir imajı düzeltip yeniden kazanmak açısından bir şans verdiğini ifade ettiğini de yazdı.


Haberde, başbakan olarak 6. yılına giren Erdoğan’ın Obama’ya bir tavsiye bulunduğu da ifade edilerek, Erdoğan’ın Obama’ya “dik durmasını, ama kavgaya girmemesini” tavsiye ettiği bildirildi.


ERDOĞAN ABD’YE GİDİYOR


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush’un girişimi ile 14-15 Kasım tarihlerinde Washington’da düzenlenecek G-20 üyesi ülke liderlerinin iştirak edecekleri toplantıya katılmak üzere ABD’ye gidiyor.


Zirve öncesinde, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi vesilesiyle yarın New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey yetkilileri ile BM üyesi ülke temsilcilerinin katılımıyla Başbakan Erdoğan’ın himayelerinde bir akşam yemeği düzenlenecek.


Başbakan Erdoğan, yarın New York’ta Columbia Üniversitesi’nde, 14 Kasım Cuma günü de Washington’da ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından ”Brookings Enstitüsü” ve ”Ulusal Basın Kulübü”nde birer konuşma yapacak.

1069540cookie-check‘ABD-İran arasında arabulucu olabiliriz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.