ABD-İran gerginliğine dair 6 senaryo

Koç, ABD-İran gerginliğinin olası sonuçlarıyla ilgili hazırladığı 6 senaryonun "savaş", "nükleer İran", "soğuk savaş", "İran’ın geri adım atması", "büyük anlaşma" ve "kısmi anlaşma" olduğunu söyledi.


ABD’nin, savaş durumunda İran’a karşı uluslararası bir koalisyon kurması ihtimalinin bulunduğunu kaydeden Koç, İran’ı İsrail ile birlikte vurmasının ise "küçük ihtimal" olduğunu kaydetti. Koç, "Şu anda gündemde değil, ama 2011’de ne olacağı bilinmez" dedi.


ABD’nin olası saldırısına, Tahran’ın ciddi karşılık vermesi ve çatışmanın bölgeye yayılması durumunda, Irak’ın bölünmesi ihtimalinin en büyük korkusu olduğunu söyleyen Koç, ABD’nin İran’ı vurması durumunda, en çok avantaj sağlayacak organize grubun ise İran’daki Kürtler olacağını savunarak, bunların savaşı bahane ederek "Türkiye-İran sınırındaki şeridi ele geçirebileceğini" öne sürdü.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koç, İran’a yönelik olası savaşta, Türkiye’ye, baskıların gelebileceğini belirtti.


ASAM uzmanı Koç, "nükleer İran" senaryosunda ise, "Tahran’ın, nükleer gücünü ’korkutma ve şantaj’ aracı olarak kullanabileceğini, bölgede silahlanma yarışına yol açabileceğini, İran’da rejim değişikliği ve demokratikleşme ihtimalinin azalabileceğini, İsrail’e karşı varoluşsal bir tehdit olacağını ve bu silahların teröristlerin eline geçebileceğini" kaydetti.


İran’ın nükleer bomba yapmasıyla Türkiye’nin çevresindeki tüm önemli ülkelerin nükleer silaha sahip olmuş olacağına dikkat çeken Koç, bu durumda Türkiye’nin stratejik gücünün azalacağını savundu.


İran’ın nükleer bomba yapmasının Türkiye’nin, Batı’ya güvenlik bağımlılığını artıracağını da savunan Koç, ABD’nin İran’ı caydırmak gerekçesiyle, Türkiye’ye nükleer silah veya füze bataryaları konuşlandırması ihtimalinin de gündeme gelebileceğini, ayrıca Türkiye’den üs, havaalanı gibi isteklerde bulunabileceğini belirtti.


Nükleer güce sahip bir İran karşısında, Türkiye’de, bu kapasiteye ulaşılması gerektiği gibi seslerin yükselebileceğine işaret eden Koç, bu yönde çabaların Batı ile Türkiye arasında, Cumhuriyet döneminde yaşananların çok ötesinde gerilimlere neden olabileceğini söyledi.


Koç, üçüncü senaryo olan "soğuk savaş" ile, "her an savaş olabilirmiş gibi geçen yıllar"ı kastettiğini, bunun bir anlamda ABD ile İran arasındaki mevcut ilişkilerin çok uzun döneme yayılması anlamına geldiğini kaydetti. Koç, senaryoya göre, İran’a yönelik ambargoların da artacağını söyledi.


Bahadır Koç, "İran’ın geri adım atması" ve ABD ve İran’ın anlaşmasını öngören senaryoların da, "çok mümkün olmamakla beraber imkansız olmadığını" söyledi. Türkiye için en iyi senaryo


Koç, "kısmi anlaşma" senaryosunun da, İran’ın nükleer bomba yapmaması, ancak tamamen de geri adım atmamasını içerdiğini, Türkiye için en iyi senaryonun bu olduğunu belirtti.


Özellikle, Obama’nın başkanlığı durumunda bu senaryonun çok ciddi bir şekilde gündeme gelebileceğini ifade eden Koç, bu senaryoya göre, nükleer konuda birtakım ara formüllerin gündeme gelebileceğini, bu tür faaliyetlerin yabancı bir ülkede veya İran toprağında, ancak tamamen gözetim altında yapılması durumunun ortaya çıkabileceğini söyledi.


Öte yandan Koç, görev süresinin dolacağı 5 ay içinde ABD Başkanı George Bush’un İran’ı vurma ihtimali yüzde 10 ile 20 arasında olsa bile, bunun mümkün olduğunu belirtti. Koç, "İran ile ABD’nin, nükleer konu, Irak ya da bölgesel rekabet yüzünden savaşmaları, en azından askeri çatışma yaşama ihtimali, Obama iktidara gelse bile, bence yüzde 30-40’tan az değil. Dünya petrolünün üçte ikisinin olduğu bir yere kim hakim olacak? Çocuk oyuncağı değil…"  

1061380cookie-checkABD-İran gerginliğine dair 6 senaryo

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.