ABD, İran’a karşı BM’yi kullanacak

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın nükleer çalışmalarına değinerek, diplomasinin tükendiği noktada BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti ve İran’ı Avrupa Birliği üyesi ülkelerle görüşmelere geri dönmeye çağırdı.

Rice, BM Genel Kurulu’nun 60. Dönem açılış oturumunda yaptığı konuşmada, BM’yi reforme etmenin tam zamanı olduğunu ve bunu bütün üye ülkelerin birlikte yapacağını kaydetti.

BM’nin en önemli amacının uluslararası barış ve güvenliği korumak olduğunu belirten Rice, bugün bu konudaki en büyük tehdidi uluslararası terörizmin oluşturduğuna dikkat çekti.

Kalkınma konularına da değinen Rice, kalkınmayı iki gidişi olan bir yola benzeterek, bu konuda gelişmiş ülkelerin bağışta bulunma sorumluluğu olduğu kadar, yoksul ülkelere de önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.

Demokrasiler geliştirilerek özgürlüklerin genişletilmesi için tüm BM üyesi ülkeleri çaba harcamaya çağıran Rice, bütün üyeleri kurulan demokrasi fonuna bağışta bulunmaya davet etti. Rice, Irak, Afganistan, Lübnan ve Filistin başta olmak üzere, demokrasi isteyen halkarın bu konuda her türlü yardımı hak ettiğini kaydetti.

BM’nin üyelerine karşı daha hesap verebilir bir örgüt haline gelmesi gerektiğini ifade eden Rice, BM’de daha somut etik kurallara ve daha etkili bir denetim mekanizmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Rice, Japonya ve gelişmekte olan ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nde temsil edilmelerine destek verdiklerini kaydetti.

AHMEDİNECAD: ”BM BÜNYESİNDE KOMİSYON KURULSUN”  

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer silahlarla mücadele ve nükleer ayrımcılığın önlenmesi için BM bünyesinde özel bir komisyon kurulmasını önerdi.

BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada Ahmedinecad, nükleer enerji konusunda bazı ülkelere yönelik ayrımcılık yapıldığını, bazı ülkelerin haklarının ise dikkate alınmadığını ifade ederek, BM’nin bu durumu ortadan kaldırmaya yönelik önlemler alması gerektiğini kaydetti.

İran yönetiminin dini ilkelere dayanarak nükleer silahların üretilmesini ve kullanılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Ahmedinecad, ”İran olarak, nükleer silahlarla mücadele, nükleer ayrımcılığın önlenmesi ve Nükleer Silahların Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) uygulanması için BM bünyesinde özel bir komisyon kurulmasını öneriyoruz” diye konuştu. 

”İran’ın nükleer yakıt üretme programının teknik olarak diğer ülkelerden farklı olmadığını” ifade eden Ahmedinecad, İran’ın güven yaratmak için başka ülkelerin özel sektörleri ve hükümetleriyle işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

AB adına konuşan bir sözcü ise İran nükleer sorununu BM Güvenlik Konseyi’ne sunmaktan başka çare kalmadığını söyledi.

 

1114460cookie-checkABD, İran’a karşı BM’yi kullanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.