ABD ve İngiltere, Yemen’e hava saldırısı düzenledi

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve İngiltere ordularının Yemen’i vurduğunu açıkladı.

Biden tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın da desteğiyle Yemen’de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi” ifadesini kullandı.

Saldırıyı Husilere karşı “misilleme” olarak savunan Biden, BM Güvenlik Konseyinde önceki gün “Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısı” yapan kararı öne sürdü. Biden “Yemen’deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır.” ifadelerini kullandı.

Saldırıların Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerine düzenlendiği belirtiliyor.

RUSYA, BMGK’NİN ACİL TOPLANMASINI İSTEDİ
Rusya, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarıyla ilgili, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) bugün acil toplanmasını talep etti.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Rusya, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarıyla ilgili BMGK’nin 12 Ocak’ta acil toplanmasını talep etti” ifadelerine yer verildi.

HUSİLER KİMDİR?
Gazze Şeridi’nde İsrail kuşatması altındaki Filistinlileri desteklediklerini söyleyen Husiler, hayati önem taşıyan nakliye hatlarındaki gemilere saldırarak ve hatta Yemen’in başkenti Sana’dan 1600 km’den daha uzakta olan İsrail’e insansız hava araçları ve füzeler ateşleyerek İsrail saldırılarını engellemeye çalışıyorlar.

1990’larda Zeydi Şii hareketi olan İnanan Gençlik’ten ortaya çıkan Husi ya da Ensarullah hareketi 2004 yılında İnanan Gençlik’in kurucusu Hüseyin el-Husi’nin Yemen güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi ile hareketlendi. 2011 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da diktatörleri deviren halk ayaklanmaları sırasında barışçıl hükümet karşıtı gösterilere katıldılar. Sonunda Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in otuz yılı aşkın iktidarına son verildi.

2014 yılında ise dönemin Yemen hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatarak üç büyük vilayeti ele geçirdiler. Bugün başkent Sanaa dahil Yemen’in önemli bir bölümünü yönetiyorlar. Mart 2015’te ise Suudi Arabistan devreye girerek devrik Yemen hükümetini desteklemek üzere Husilere karşı savaş açtı. Suudiler ABD ve Birleşik Krallık’tan askeri destek alarak Yemen’e şiddetli hava bombardımanlarına başladı. Binlerce Yemenli sivil öldürüldü, göç etti, aç bırakıldı. Bu arada Husiler de İran’dan siyasi ve maddi destek gördü. İran liderliğindeki “Direniş Ekseni”nin kilit bir üyesi haline geldi.

Husiler ile Suudi Arabistan arasında çeşitli müzakerelerle Yemen savaşında durulma yaşanırken, Husiler, kasım ayında İsrail’in Gazze saldırılarına karşı Kızıldeniz’de İsrail’e giden gemileri engelleyeceklerini ilan etti.

“Gazze savaşı” gerekçesiyle halihazırda Ortadoğu sularına savaş gemisi olan ABD, Yemen’deki Husi hareketini ve İran’ı gerekçe göstererek Kızıldeniz’de kendi öncülüğünde uluslararası askeri güç oluşturma planını hızlandırdı. Pentagon, 6 Aralık 2023’te uluslararası “Deniz Görev Gücü” kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık’ta da “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Yemen’in İsrail’le savaşa verdiği tepkinin tüm bölgesel aktörler arasında en etkili tepki oldu.

2748440cookie-checkABD ve İngiltere, Yemen’e hava saldırısı düzenledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.