ABD ve kuklaları Saddam’ı astı

İnfazın gerçekleştirilmesinden önce Saddam Hüseyin’e dua ettirildiğini ve son vasiyetinin sorulduğu açıklandı.

Saddam Hüseyin, 2003 yılı Nisan ayında, “nükleer silahla komşularını tehdit ettiği bahanesiyle” ülkeyi işgal eden ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince devrilmişti.

İşgal altındaki Irak mahkemesi Kasım ayında, 1982’de kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişimi sonrasında Duceyl’de 148 Şii köylüyü öldürmesinden dolayı insanlığa karşı suçlu bulmuştu.

TÜRKİYE SINIFTA KALDI

Saddam’ın idam edilme kararını ABD dışişleri sevinçle karşılarken, AB, İngiltere ve İtalya karşı çıkmıştı. Türkiye ise ne yazık kı “Irak’ın kendi içişleri sorunu” diyerek ABD karşıtı olmayan bir açıklama yapmıştı.

VATİKAN KARŞI ÇIKTI

Vatikan’dan yapılan açıklamada Saddam Hüseyin’in idam edilmesi “bütün ölüm cezaları gibi trajik bir olay” olarak değerlendirildi.

Açıklamada, infazın “kan davası ruhunu kışkırttığı ve Irak’ta yeni bir şiddetin tohumu ektiği” ifade edildi.

Hindistan ise, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinden üzüntü duyduğunu ve ölümünün mezhep çatışmalarını kışkırtmasından endişe ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, yaptığı açıklamada, “İnfazın yapılmaması yönündeki umudumuzu dile getirmiştik. Yapılmasından üzüntü duyuyoruz. Bu talihsiz olayın uzlaşma, barışın tesisi ve Irak’taki normallik sürecini etkilememesini umuyoruz” dedi.

Fransa’da faşist Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Jean-Marie Le Pen bile “Devlet başkanı Saddam Hüseyin bir gangster, banka soyguncusu veya tavuk hırsızı değildir, kendisi yabancı bir ordunun müdahalesi sonucu devrilmiş bir devlet başkanıdır” yorumunu yaptı.

AÇIK GAZETE: Saddam her şeyden önce adil olmayan işgalcilerin kukla mahkemelerinde yargılandı. Saddam Irak’taki Arap, Türkmen ve kimyasal bomba kullandığı Kürk halkına karşı suçludur. Saddam’ı işgalsiz bir Irak’ta çağdaş Irak anayasası yargılamalıydı. Kim olursa olsun idam cezasını çağdışı bulan Açık Gazete, Saddam’ın da idam edilmesine de karşıdır. ABD emperyalizmi eninde sonunda Irak’ta ve mazlum ülkelerde döktüğü kanda boğulacaktır…

1143450cookie-checkABD ve kuklaları Saddam’ı astı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.