İranlı diplomatlar serbest bırakıldı

Gözaltına alındıkları geçtiğimiz Pazartesi günü duyurulan iki İranlı diplomat, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin davetlisi olarak Bağdat’ta bulunuyordu.

İki diplomatın serbest bırakılması için Talabani devreye girmişti.

İran’ın Bağdat’taki büyükelçisi Hasan Kazımi Komi, iki diplomatlarının gözaltına alınmasının, genel kabul gören bütün uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi. Büyükelçi, diplomatların serbest bırakılması için çaba gösteren Iraklı yöneticilere teşekkür etti.

İranlılar, Amerikalılar’ın başlangıçta iki İranlı’yı gözaltına aldıklarını bile inkâr ettiklerini, baskılar ardında bunu kabullenmek zorunda kaldıklarını öne sürüyorlar.

Irak’taki Amerikan ordu sözcüleri ve Bağdat’taki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Daha önce Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerikan askerlerinin İranlı iki kişiyi gözaltına aldığı, diğer iki İranlı’nın da diplomatik dokunulmazlıkları bulunduğu için serbest bırakıldıkları bildirilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri İran’ı, Irak’taki Şiî milislere silah, teknoloji ve eğitim sağlamakla suçluyor. İran ise Irak’taki Şiîler’le olan bağının siyasî ve dinî olduğunu ama askerî destek sağlamadığını söylüyor.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabanî geçen ay Irak’taki şiddetin yatıştırılması konusunda İran’ın katkısını istemek amacıyla Tahran’a gitmişti.

FOTOĞRAF: İşgalciler davetli İranlılar’ı tutuklayınca Cumhurbaşkanı Talabani zor durumda kalmıştı.

1143460cookie-checkİranlı diplomatlar serbest bırakıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.