‘ABD yeni bir nükleer deneme peşinde’

Kesin olmayan kaynaklara göre, nükleer deneme en geç Haziran başında yapılacak. Nevada ve Utah eyaletlerinde halk tedirgin bulunuyor.

ABD’nin, uzun bir aradan sonra tekrar, Nevada Çölü’nde yeni bir nükleer deneme yapacağı savlandı. Havana Radyosu’nun haberine göre, nükleer deneme “İran sorununun tırmandığı ve yakın bir savaşta yeni tür atom silahlarının kullanılacağı” yolunda söylentilerin başladığı bir döneme denk gelmesi bakımından, dikkat çekiciydi.

Resmi kaynaklar ise bu haberi yalanlayarak, Haziran ayının 2’sinde yapılacak denemenin nükleer değil, sıradan bir deneme silahına ilişkin olduğunu açıkladı. Bununla birlikte ne tür bir malzemenin patlatılacağı açıklanmadı. Öte yandan, Utah ve Nevada eyaletlerinde denemenin belirsiz sonuçları açısından, halkın tedirginlik duyduğu  gözlemlendi.

Radyonun bu açıklamasıyla, şimdilik üzerinde kuşku ve söylenti dolaşan konunun ardından, Utah Eyaleti Meclisinde Demokrat Partili üyeler bir soru önergesi verdi. Önergede, Bush yanlısı Cumhuriyetçi Vali Jon Huntsman’dan söylentilerin doğruluğu açısından acil yanıt istendi. Vali bugün, Federal kaynaklara dayanarak yaptığı açıklamasında, deneme alanında hâlen kazı çalışmaları olduğunu doğrulayarak, 37 TIR dolusu 700 ton civarında patlayıcı maddenin bu bölgeye taşındığını belirtmek zorunda kaldı. Resmi kaynaklara göre, bu maddeler kesinlikle nükleer malzeme içermiyordu; ancak, ne tür bir patlayıcı olduğu açıklığa kavuşmadı.

Las Vegas Kentine 150 Km. yakında yapılacak test için civarın boşaltılması, test gününün meteorlojik tahminlere göre yılın en rüzgârsız günü olan 2 Haziran olarak belirlenmesi kuşkuları arttıyor. Patlamanın 3.4 Richter ölçeğine yakın bir yer sarsıntısı yaratacağı da bildirildi.

1950 ve 60’larda Nevada’da sık sık nükleer deneme yapılmış, bu testler sonunda, özellikle bu bölgeye yıllar öncesinde yerleştirilmiş bulunan Amerikan yerli kabilelerinde sonradan büyük çapta kanser bulguları ortaya çıkmıştı.

Bu arada siyasi tarafsız gözlemcilere göre, ABD basını şimdilik Havana Radyosu’nun açıklamasını, kaynağı “tartışmalı bir ülkeden” geldiği için, dikkate almamaya çalışıyordu. Valinin açıklamasından sonra, basının konuya önem vermek zorunda kalacağı bildirildi.

1127560cookie-check‘ABD yeni bir nükleer deneme peşinde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.