AB’den İran’a yeni yaptırımlar

Diplomatlara göre kabul edilen önlemler, İran’ın enerji sektörünü hedef alıyor. Yaptırımlarla, petrol rafinerileri ve doğalgaz üretimiyle bağlantılı malzeme ve teknoloji satışına yasak getiriliyor. Avrupa’dan yeni yatırımlar da bloke ediliyor.

İran bankaları karşı temkinli tutumlar artarken, kargo uçaklarına kısıtlamalar getirilecek.

Bir dizi İran vatandaşı ve şirketi de kara listeye alındı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton kapsamlı bir yaptırım paketi hazırladıklarını ve birlik üyesi 27 ülkenin birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bazı AB yetkilileri, AB dışişleri bakanları toplantısında alınacak muhtemel kararın, “bir anlamda birliğin bugüne dek bir ülkeye karşı uygulayacağı en sert yaptırımlar” anlamına geleceğini söylemişti.

AB, İran’a yeni yaptırımlar uygulayarak, bu ülkenin uranyum zenginleştirme programına son vermesini hedefliyor.

İRAN’IN TEPKİSİ

İran’dan ise AB’nin alacağı muhtemel yaptırım kararıyla ilgili olarak farklı tepkiler geliyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad AB’ni, ülkesine yönelik tehdit de içeren tek taraflı yaptırımlar uygulamaması yönünde uyarmıştı.

AB ülkelerinin, gemilerini zorla durdurmaları halinde, “pişman olacaklarını” söyledi.

İranlı yetkililer ise dün İstanbul’da, Eylül ayında AB ile nükleer programı hakkında görüşmeler yapmaya istekli olduklarını açıklamışlardı.

Öte yandan üst düzey bir Amerikalı yetkili İran’a yönelik yaptırımların çok etkili olduğunu ve bu ülkeye zarar verdiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu bakan yardımcısı Stuart Levey, BBC’ye yaptığı açıklamada, birçok yabancı şirketin İran ile iş yapmayı reddettiğini belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in İran’a yaptırım kararına harfiyen uyacağını ancak ABD ve AB’nin daha sert yaptırımlarına uymak gibi bir zorunluluğu olmadığını söylemişti.

1252560cookie-checkAB’den İran’a yeni yaptırımlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.