AB’den Türkiye’ye zaman

Rehn ve Barroso’nun daha yumuşak tutumdan yana olduğu söyleniyor… Komisyon bünyesinde dün yapılan görüşmelerde, bu konudaki kararın 14–15 Aralık’taki AB liderler zirvesi öncesine bırakılması eğilimi belirdi.


Başta Kıbrıs ve Fransa, limanlarını Rumlara açmaması nedeniyle komisyonun strateji belgesinde şimdiden bu konuda yaptırım önerilerinde bulunmasını istiyordu.


Bununla birlikte, strateji belgesinin son taslağında müzakerelerin Türkiye’nin bu konuda adım atmamasından olumsuz etkileneceği ifadesine yer veriliyor.


Komisyon dönem başkanı Finlandiya’nın limanlar konusunda uzlaşmaya varılmasını amaçlayan girişimine şans tanımak istiyor.


AB Dönem Başkanı Finlandiya, geçen hafta limanlar sorununa çözüm bulunması amacıyla Türkiye ve Kıbrıs’ın temsilcilerini Helsinki’de buluşturmayı planlamış ancak, bu girişim sonuçsuz kalmıştı.


Finlandiya’nın önerisi, Kıbrıs’ta 1974’ten beri yerleşime kapalı tutulan Maraş’ın BM idaresine verilmesi karşılığında Magosa limanının AB denetiminde doğrudan ticarete açılması, Türkiye’nin de Rum uçak ve gemilerine limanlarını kullanma izni vermesini öngörüyor. (Murat Nişancıoğlu BBC / Brüksel)


 

1035140cookie-checkAB’den Türkiye’ye zaman

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.