New York Times’dan idama erteleme çağrısı

Ölüm cezasına karşı olan gazetede yer alan bir makalede, Saddam’ın Irak’ta yaptığı gaddarlıklardan tümüyle sorumlu tutulması gerektiği vurgulanırken, ayrıca yine Saddam’ın insafsızca böldüğü Irak halkının eğitilmesi ve durumlarının iyileştirilmesi gereğinden sözedildi. Makalede Başkan Bush’un, Saddam davasının, Irak halkının “bir zorbanın yönetiminden hukukun üstünlüğüne geçme çabalarında bir dönüm noktası”olarak tanımlamasının aşırı olduğu yorumu da yapıldı.

Yazıda, Irak’ta baskın olan Şii ve Kürt politikacıların, Saddam davasını ve verilen cezayı kendi siyasi amaçları için kullanmaya çalışmalarından esef duyulduğu da belirtilerek, Saddam’ın idam kararının, Kürtlere yönelik şiddet eylemlerinden yargılanacağı ikinci bir duruşmanın tamamlanmasına imkan verecek bir süreye kadar ertelenmesi çağrısında bulunuldu.

BASINDAKİ TARTIŞMA

Saddam Hüseyin’in idam cezasına, ABD ve Avrupa basınından farklı tepkiler geldi. Haberi ‘Bir diktatörün sonu’ başlığıyla duyuran Guardian gazetesi, yeni Irak’ın eskisinin üzerinde yükselmesi halinde meşru bir cinayetten kaçınmanın iyi bir başlangıç olacağı yorumunu yaptı. Independent muhabiri Robert Fisk ise, Saddam’ın bir zamanlar ABD’nin en iyi dostu olduğunu hatırlatarak, onun katliamları ve insanlık suçlarına sesini çıkarmayanların şimdi, verilen ölüm cezasını kutlamalarını ikiyüzlülük olarak niteledi.

‘GALİPLERİN ADALETİ’

Alman basını da idam kararını ABD ve Batılı ülkelerin zaferi olarak niteledi. ‘Irak halkından çok Başkan Bush’un lehine bir karar’ diye yazan Kölner Stadt Anzeiger, adil bir mahkemenin Saddam’ın hakkı olduğunu belirtti. Fransız basını ise mahkeme süreci ve idam cezasından Bush’un Kongre seçimleri sırasında çıkar sağlama umutları konusundaki eleştirileri gündeme getirdi.

New York Times gazetesi, Şii ve Kürt politikacıların Saddam’ın davasını siyasi amaçları için kullandıklarını vurgulayarak, cezanın Enfal davası bitene kadar ertelenmesi çağrısında bulundu. Washington Post da, idamın Irak’taki sivil çatışmaları daha da kötüleştirebileceğini belirtti.

KONSEY DE UYARDI

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Tery Davis, ‘Saddam Hüseyin’in kuralsız bir diktatör olmasına karşın’ idam cezasının ‘yanlış ve yararsız’ olduğunu kaydetti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden de, Irak yetkililerine idam cezasını uygulamamaları çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair da, ‘Saddam Hüseyin ya da bir başkası olsun’ ülkesinin ölüm cezasına karşı olduğunu ifade etti.

 

1140010cookie-checkNew York Times’dan idama erteleme çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.