ABD’li Yahudiler, savaş tazminatı istiyor

ABD’li avukat Ed Fagan, 2’nci Dünya Savaşı sırasındaki katliamlarda yasamlarını yitiren binlerce devlet bonosu sahibi Yahudilerin aileleri adına Polonya hükümeti alehinde tazminat dava açtı. Davanın sonuçlanması durumunda Polonya hükümeti 1 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalacak.

ABD’li Avukat Ed Fagan’ınkatliamlarda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarını temsilen Polonya alehinde açtığı dava, Polonya gündemine oturdu.  

ABD’li Avukat Ed Fagan, 1945 yılından beri gelen bütün Polonya hükümetlerinin, 2’nci Dünya Savaşı sırasındaki katliamlarda yaşamlarını yitiren binlerce bono sahibi kurbanların ailelerine yıllardır tazminat ödememek için direndiğini, bilinçli olarak yanlış yönlendirdiğini ve saman altı etmeye çalıştığını iddia etti.

Hükümet yetkilileri, konuya ilişkin bir açıklama yapmaktan kaçınıp, sessiz kalmayı tercih ederken, Polonyalı Avukat Maciej Tamka, ABD’li avukatın Polonya alehinde açtığı davanın sadece bono sahiplerini kapsamadığı ayrıca malları kamulaştırılan ya da el konularak hiç ödeme yapılmayan binlerce mağduru da kapsadığını öne sürdü.

Aylık yayınlanan ‘Midrasz’ Yahudi gazetesi yazarı Piotr Pazinski de, ABD’nin Polonya’yı yargılama yetkisi bulunmadığını ve gayrimenkullerini geri almak için mahkemeye başvuranların haklı olmadıklarını açıkladı.

Gayrimenkullerini geri almak için başvuranların, bunu ABD’nin Musevi halkı ve Amerikan Yahudi Cemiyeti adına yaptıklarını iddia eden Pazinski,“ Belki haklı olabilirler ama yaşamlarını yitirenler ile halen hayatta olup ABD’de yaşayanlar arasında bir bağlantı yok” diyerek ifade etti.  

Polonyalı gözlemciler de, Polonya’nın egemen bir ülke olduğunu ve ABD mahkemeleri tarafından yargılanamıyacağını söylüyorlar. Zaman faktörünün de önemine dikkat çeken gözlemciler, tazminatın Polonya için oldukça pahalı ve ödenmesinin imkansız olduğunu belirtiyorlar.

 

1131110cookie-checkABD’li Yahudiler, savaş tazminatı istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.