‘ABD’nin OPEC’e bağımlılığını azaltacak’

1076 kilometresi Türkiye’de olmak üzere, toplam 1768 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattının son durağı Ceyhan’a ilk petrol, bu akşam saat 21.10 itibarıyla ulaştı.


Terminale ulaşan petrolün, görevliler tarafından terminal sahasındaki tanklara depolanmasına başlandığı bildirildi.


Hazar Denizi’ndeki petrol sahalarında üretilen ham petrolü Ceyhan’dan dünya pazarlarına ulaştıracak olan ve açıkta hazır bekletilen ”The British Hawtharne” adlı gemiye yüklemenin ise hafta içerisinde yapılacağı kaydedildi.


Temel mühendislik çalışmaları Kasım 2000, detay mühendislik çalışmaları Haziran 2001 ve arazi temin ve inşaat çalışmaları 2002’nin Eylül ayında başlayan projenin, günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.


Hem ekonomik açıdan uygun hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemiyle oluşturulan proje sayesinde Türkiye’nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor.


Proje, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye’ye jeopolitik önem de kazandıracak. Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise Boğazların ve İstanbul’un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacak.


ABD’NİN OPEC’E BAĞIMLILIĞI…


The Observer ‘Hazar petrol hattı açılırken terör alarmına geçildi’ diye yazdı. 4 milyar dolarlık Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının ABD’nin OPEC petrollerine bağımlılığı azaltma projesinde kilit önemde olduğunu belirten gazete, hattı Rusya’dan geçmeyeceğine de dikkat çekti.


Gazetede, ABD tarafından yeniden yükselişe geçen bir süper güç olarak görülen Rusya’nın, enerji kaynaklarını siyasi silah olarak kullanmaya hazır bir ülke olarak tanımlandı ve hattın bu nedenle Rusya’dan geçmediği belirtildi.


‘Son derece ABD yanlısı’ olarak nitelediği Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin hattın inşası fikrine sevinçle kucak açtığını belirten gazete, 2004 yılında iktidara gelmesinden bu yana Gürcü liderin ülkesini adım adım Rusya’dan uzaklaştırıp, ABD ile işbirliğini artırdığını aktardı.


Gürcistan kaynaklı haberde, hattın bu ülke içinden geçen kesiminin, ABD ordusu ve İngiliz SAS komandoları tarafından eğitilmiş kişiler tarafından korunduğu belirtildi.


Korumaların komutanının ‘karşı karşıya olduğumuz en büyük tehdit terör saldırısı olasılığı’ dediğini aktaran gazete, Gürcistan içişleri bakanlığının hattın korunmasında hiç bir şeyi şansa bırakmadığını yazdı.


Gazeteye göre önce hattın korunmasında insansız keşif uçaklarını kullanmak planlanıyordu ancak bundan daha sonra vazgeçildi ve yerine küçük ve hareketli terörle mücadele timleri kurulmasına karar verildi.


The Observer korumalardan birinin bunun bile yeterli olmayabileceğini söylediğini belirtiyor ve bu kişinin ağzından şu sözleri aktardı:


“İran hatta füze saldırısı yapabilir; dahası, Rusya’nın petrol hatlarını havaya uçurma konusunda bir numaralı uzman olduğunu da unutmamak lazım…”



 

1030650cookie-check‘ABD’nin OPEC’e bağımlılığını azaltacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.