İşadamı Safa: Girne limanı temizlensin

Kuzey Kıbrıs’ta inşaat ve turizm alanında yatırımlar yapan işadamı Safa Girne limanında temizlik başlattı. İlk olarak yaydığı pis kokular ile kanıksanmış tuvalet tekne ve hemen yanındaki batık tekneyi limandan aldırmak için harekete geçen Safa, pratik bir çözümle pislik içindeki tekneyi satın aldı.

Kendi mülkiyetindeki tekneyi limandan uzaklaştırmakla temizliği başlatacağını söyleyen  Safa sorunun büyük olduğunu, Ekonomi ve Turizm Bakanı’nın bizzat ilgilenmemesi halinde sorunun çözülemeyeceğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin esas olarak turizme bağlı olduğunu ancak turistlerin en çok yoğunlaştığı Girne’nin kalbi limanın durumunun içler acısı olduğunu vurgulayan Safa şunları söyledi:

”Girne limanın durumu içler acısı. Disiplin, kontrol hiçbirşey yok. Adeta korsan gemilerin sığınağı durumunda.  Bu limanı akdenizde dolaşan yatların uğrak yeri yapmamız lazım. Ancak bu şekilde olmaz. Önce limanı düzenlemek disipline etmek, temizlemek, belkide limanı daha büyütmek ve balıkçılara ayrı bir yer göstermek gerekir. Limanın korsan görüntüsünden kurtarılması ve sahip çıkılması gerekir.Tabi burada görev bizzat Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz’e düşüyor.’’

Safa’nın basına yaptığı açıklama şöyle:

”Kuzey Kıbrıs’ın turizm merkezi Girne limanı kaderine terk edilmiş durumda. Liman bakımsız ve bu gidişle Akdenizin en kirli limanı olmaya aday. İçi boşaldıktan sonra atılan şişeler ve çöpler kanıksanmış. Terkedilmiş bir tekne tuvalet görevi görüyor. Etrafa yayılan pis koku teknenin demirli olduğu yerden geçenlerin burunlarını tutmasına ve yollarını değştirmesine neden oluyor. Hemen yanında bir başka tekne batık  durumda. Batık tekne çirkin bir görüntü oluşturuyor. Limandan ayrılmayan diğer teknelerin pis sularını nereye akıttığı da merak konusu.

Kuzey Kıbrıs’a gelen turistler Girne’de yoğunlaşıyor. Liman ise Girne’nin kalbi. Ve o kalbin acil operasyona ihtiyacı var.

Yat ve balıkçı teknelerinin demirlediği Ekonomi ve Turizm Bakanlığına bağlı liman Evkaf tarafından işletiliyor. Limanın temizlenmesi ve terkedilmiş teknelerin limandan temizlenmesi ilk aşamada yapılması gerekenler ancak Evkaf’ın eli kolu bağlı. Pis kokular yayan terkedilmiş tekneleri dahi limandan temizleyemiyor. Zira tekne sahipleri nüfuzlu birilerini devreye sokarak limanı işgal etmeye devam ediyorlar. Limandan pek gelir elde edemeyen Evkaf atık çöpleri dahi toplayamıyor.

Balıkçı tekneleri ve yatlar tarafından kullanılması gereken limanda yer bulmak da mümkün değil. Deniz yoluyla Girne’ye gelmek isteyen turistler yatlarını demirlemek için limanda yer bulamıyor. Geçtiğimiz hafta Girne’ye gelen bir yatın demir atamadan geri denize açıldığı biliniyor. En yakın liman Rum tarafında olduğundan büyük ihtimalle bu yat Rum tarafında demirledi.”

Kuzey Kıbrıs’ta Medview-Marine Craft şirketi kurarak tersane çalışmaları da yapan Safa  babasının adını verdiği İsmail Bey adlı ilk yatı adaya getirdi.


 

1093830cookie-checkİşadamı Safa: Girne limanı temizlensin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.