Açe’de Müslümanlara “Noeliniz kutlu olsun” demek yasak

Açe Bölgesi Uleması Müslümanların, Hristiyanların kutsal günü olan, İsa’nın doğumunu kutladıkları 25 Aralık’da “Mutlu Noeller “ diyerek konu komşu ve arkadaşlarının kutsal-dini günlerini kutlamalarına yasak koydu.

Açe Uleması Christmas’ın ( Noel) Hristiyanların dini bayramları olduğu, bir müslümanın
“Merry Christmas,” “Mutlu Noeller” diyerek Hristiyan arkadaşlarının kutsal gününü kutlaması durumunda kendilerinin de bu kutlamaya katılmış sayılabileceklerini, bu kutlamalara herhangi bir şekilde katılmanın ise İslam kültürü ve öğretileri ile bağdaşmaması sebebiyle bu yasağın fetva olarak verildiğini ifade etti.

Fetva, Endonezya’nın Açe bölgesindeki en büyük şehri olan Banda Açe’de uygulamaya konuldu ve bu yasak şehirde ilk defa getirilmedi. Daha önceki yıllarda da aynı konuda fetva çıkarılan Banda Açe, Endonezya’da şeriat kuralları ile yönetilen tek bölgesi. Nüfusun çoğunluğunun müslüman olduğu Açe’nin başkenti olan şehirde aynı zamanda yüzde bir oranında diğer dinlere mensup insanlar da yaşamakta. Şehirde 4 klise, 3 Budist tapınağı, 1 tane de Hindu tapınağı bulunmakta.

Yeni yıl akşamı şehirde yaşayan farklı dinlere mensup nüfusun çeşitli yerlerde havai fişeklerle kutlamalar yaptığı, konserler verildiği ve tüm bunlara engel olmak için şeriat polisinin de görev başında olacağı belirtildi.

Bunun yanısıra ülkenin çeşitli bölgelerinde Noel ve yeni yıl tatilinin güvenli şekilde geçirilebilmesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Daha önceki yıllarda 2 kez terör saldırısına maruz kalan ve patlamalarda bir çok turistin hayatını kaybettiği Bali’de otel, lokanta ve barlar güvenlik önlemlerini en üst seviyeye getirmeleleri konusunda uyarıldı. Adaya giriş yapılan her noktada olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, kliselerin de potansiyel saldırı mekânları olabileceği düşünülerek ülke çapında bir çok kliseye polis ve güvenlik desteği sağlandığı açıklandı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve Ulusal polis şefi 2014 yılında yapılacak seçimler için politik bir yarışın var olduğunu ve bunun da yeni yıl kutlamalarında güvenliği tehdit etme olasılığına karşı halka uyarılarda bulundu. Başkandan gelen bu uyarı halk arasında endişe yaratırken Cakarta polisinin de şehirdeki güvenlik önlemlerini arttırdığı ve en üst düzeye getirdiği bildirildi.

1557710cookie-checkAçe’de Müslümanlara “Noeliniz kutlu olsun” demek yasak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.