Af Örgütü Azerbaycan’ı eleştirdi

Örgüt, 1990’larda Azerilerle etnik Ermeni güçleri arasındaki çatışmalar yüzünden evlerini bırakıp kaçmak zorunda kalan insanların çoğunun ayrımcılık ve yoksullukla yüzyüze olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Dağlık Karabağ’da 1994 yılından beri ateşkes uygulanmasıyla birlikte, 600 bini aşkın Azerinin soyutlanmış halde olduklarını ve evlerine dönemediklerini belirtiyor.

Petrol sanayiinin hızla gelişmesine rağmen, ekonomik zorluklar içindeki 8 milyon nüfuslu Azerbaycan’da Dağlık Karabağlı Azeri mülteciler, büyük kaygı yaratıyor.

Azeri mültecilerin bazıları hala köhne toplu konutlarda veya mülteci kamplarında barındırılırken, diğer bazıları da yeni ama iş bulmanın kolay olmadığı uzak bölgelerdeki yerleşimlerde yaşıyor.

Uluslararası Af Örgütü, bu durumun Azeri mültecilerin soyutlanmasına ve ayrımcılığa hedef olmalarına yolaçtığını vurguluyor.

UZUN ERİMLİ ETKİLER

BM bu yılın başlarında, Azeri hükümetinin, en kötü durumdaki çadır kentleri kapatmakla, yaşanan sorunların bazılarına çözüm getirmeye çalışmasını övmüştü. Bununla birlikte yaşam koşullarının düzeltilmesi için daha büyük çaba harcanması gerektiği de vurgulanmıştı.

Dağlık Karabağ’da Ermeni güçleriyle savaşı kaybeden Azerbaycan, önünde sonunda bölgenin kontrolünü yeniden ele geçireceğini kaydediyor.

Ancak on yılı aşkın süredir yapılan barış görüşmelerinde hiçbir ilerleme sağlanamdı.

Dağlık Karabağ sorunu komşu Ermenistan’ı da etkilemeye devam ediyor.

Savaş sırasında 400 bin dolayında Ermeni evlerini terkedip kaçmıştı. Dağlık Karabağlı Ermeniler de, Azerbaycan’daki mültecilere benzer durumda, çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyor. (BBC)

İMAJ: Aliyev

1153450cookie-checkAf Örgütü Azerbaycan’ı eleştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.