Almanya Blair’in seçiliş tarzından rahatsız

Tne Financial Times Tony Blair’in göreve seçiliş tarzına yönelik eleştirinin bizzat Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldiğini aktardı.


The Independent’a göre ise Gordon Brown, görevi devralmadan önce Tony Blair’la yaptığı özel görüşmede, Blair’in yeni göreviyle ilgili çekincelerini aktardı. Gazeteye göre Brown, Blair’in, Filistin’e yönelik ekonomik stratejiye karışmaması gerektiğini düşünse de bu konuda kaygılı. Zira yeni başbakan, stratejiyi kendisi belirlemek istiyor.


The Independent’a konuşan Brown’a yakın bir bakan yardımcısı ise Blair’in yeni göreviyle ilgili düşüncelerini “Bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Başkan Bush baskı yaptı. Biz de durumu kabul etmek zorundayız” diye açıkladı.


“YANLIŞ GÖREVE, YANLIŞ KİŞİ”


The Independent yazarı Adrian Hamilton da, Tony Blair’in yeni göreviyle ilgili başyazısında “Yanlış görev için yanlış kişi” başlığını atarak, Blair’in özel elçi seçilmesi için tek uygun sıfatın “tiksindirici” olduğunu belirtti.


“Eğer dünyayı bir kara mizah penceresinden görürseniz, bu atamaya komik de diyebilirsiniz” diyen Hamilton özetle şu yorumu yaptı:


“Özellikle İsrail’in yakın bir dostu olarak, Blair’in ilgi alanları Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ve Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ninkilerle aynı: Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı güçlendirmek, Hamas’a şiddetli bir darbe indirmek, Amerika’nın müşterisi Arap ülkeleri Mısır ve Ürdün’ü cezbetmek ve mahkumların serbest bırakılması gibi göstermelik bazı tavizler için İsrail’e baskı yapmak. Oysa ayrımcılığı derinleştirmeye, büyük oranda itibarını kaybetmiş ve yolsuzluklara karışmış El Fetih’i güçlendirmeye, İsrail’in yerleşim birimleri ve güvenlik duvarı gibi zor sorunların çözümünden kaçınmaya yönelik bu politikayla Filistinlilerin davasına hizmet edilmez. Bu yaklaşım adil bir çözüm getirmez. Batı, kendisi ve İsrail’in şartlarında kısa vadeli çözüm istiyor. Tony Blair’le de, kendi arzularının peşinde olan bir kişi bulmuş oldular.”

803610cookie-checkAlmanya Blair’in seçiliş tarzından rahatsız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.