Afganistan’da 6 İngiliz askeri öldürüldü

‘Ne yazık ki başka ölümler de olacak’

Times “Aileler yasta, Genelkurmay Başkanı ‘Sinirlerinize hâkim olun’ diyor” manşetini attı…

Ölen askerlerin ardından Times gazetesi için bir yazı yazan İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards, Afganistan’daki operasyonların 11 Eylül saldırıları ardından başladığını hatırlattı. Richards, yazısında “Afganistan, Afgan halkı yüzünden değil, çökmüş bir devlet ve işlemeyen devlet kurumları nedeniyle teröristlerin yuvası haline geldi. Son 10 yıldır bu kurumları yeniden inşa ediyoruz” diye yazdı.

İngiltere Genelkurmay Başkanı’nın yazısı “Afganistan’daki işimiz henüz bitmedi. Ne yazık ki başka ölümler de olacak. Ancak biz, istikrarlı ve daha güvenli bir ülke teslim etmeye kararlıyız” diye devam etti.

Daily Telegraph iç sayfalarında geniş yer ayırdığı haberde askerlerin kullandığı zırhlı aracın Taliban bombalarına dayanamadığını aktardı. Gazete İngiltere Başbakanı David Cameron’un, ‘kayıpların 2014’te Afganistan’dan çekilme takvimini etkilemeyeceği’ açıklamasına da yer verdi.

‘Başarmak ölen askerlere borcumuz’

Gazete İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond’ın kaleme aldığı bir yazıyı da yayınladı.

Hammond, ‘Bu görevi başarıyla tamamlamak, yaşamlarını feda eden askerlere borcumuzdur’ diyerek Afganistan’da üstlendikleri görevin doğrudan İngiltere’nin güvenliğiyle ilgili olduğunu savundu.

Hammond, “Neden hâlâ Afganistan’da olduğumuzu sorgulayanları anlıyorum. Ama ulusal güvenliğimiz bu görevin başarısına bağlı” dedi.

Çıkış hızlandırılmalı

Independent gazetesi Afganistan’la ilgili başyazısı da şöyle:

“Afganistan savaşının sonu hızlandırılmalı” başlıklı yazısında gazete, saldırının ardından yetkililerin yaptıkları açıklamalara yer veriyor ve “Sonuç olarak birliklerin Afganistan’dan çıkış tarihi olan 2014 geciktirilmeyecek. Ancak amaç geride istikrarlı bir ülke bırakmaksa yapılması gereken bu. Aynı şekilde birliklerin geri çekilmesi erkene de alınmayacak. Eğer güvenlik durumunda büyük bir iyileşme olmazsa bu da zorunlu çekilme olarak değerlendirilecektir.”

Son saldırının münferit bir olay olarak görülmemesi gerektiğini belirten gazete, “Afgan güvenlik güçlerinin eğitiminde ilerleme sağlansa da bu, eğittiğimiz, içimize sızan Afgan askerlerin bize saldırmasını, engellemiyor. Öte yandan Afgan hükümetinin ülkedeki otoritesinin arttığını gösteren bir gelişme de yok” diye yazdı.

Gazete yorumunu, “Karzai hükümeti Tailiban’la müzakere yapması gerektiğini söylüyor. Eğer Taliban’ın geri dönüşü istikrar için bir ön şartsa, İngiliz askerlerinin Afganistan’da kalması anlamsız. Afganistan’dan çıkış için 2014 tarihi, daha fazla ölüme davetiye çıkarmaktır. Çıkış hızlandırılmalı” diye devam etti.

841290cookie-checkAfganistan’da 6 İngiliz askeri öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.