Afrin Londra’daki toplumun da gündeminde

Türkiye’nin adına “Zeytin Dalı” diye nitelediği Suriye Afrin’e yönelik askeri harekat Londra’daki toplumu da harekete geçirdi. Topluma yönelik faaliyet gösteren bazı dernekler harekata destek mesajları yayımlarken, çoğu göçmen derneğini çatısında toplayan Britanya Demokratik Güç Birliği protesto eylemleri düzenlemeye başladı.

Öte yandan pek çok sendika ve savaş karşıtı oluşumlar Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a operasyonu kınayan ve İngiltere’nin tavır almasını isteyen bir mektup gönderdi.

DESTEK MESAJLARI

Londra’da, AKP’nin oluşumu Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD-İngiltere) tarafından BBC önünde Türkiye’nin “Zeytin Dalı Harekatı”na destek açıklaması yaptı:

UETD UK Bölge sekreteri İbrahim Altun tarafından yapılan basın açıklamasında, Türkiye’de iktidarın muhalefetin de desteğiyle yaptığı Zeytşn Dalı operasyonuyla yalnızca teröristleri hedef aldığı öne sürüldü.

Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hassan da Afrin harekatını destekleyen açıklamasında, “Anavatanımızın beka sorunu ile karşı karşıya kaldığı bu dönemde, memleketimizin güvenliği ve milletimizin huzurunu tehdit eden terör örgütlerini bertaraf etmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından Afrin’e yönelik olarak başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın ülkemize ve bölgemize barış ve huzur getirmesini dileriz” denildi.

PROTESTOLAR

Türkiye’nin Afrin askeri operasyonu, Londra’da Britanya Demokratik Güç Birliği’nin düzenlediği yürüyüşle protesto edildi. Harekatın başladığı akşam Trafalgar Meydanı’nda biraya gelen eylamciler ertesi gün de eylemlerini sürdürdüler. Britanya Demokratik Güç Birliği bugün (27 Ocak Cumartesi günü) de BBC önünde kalabalık bir protesto gerçekleştirdi.

Türkiye ve bölge halklarının bu saldırılardan hiçbir çıkarının olmadığına vurgu yapılan açıklamada, savaşın parçası olmama çağrısı yapıldı. Eylem boyunca AKP iktidarı ve bu saldırılara sessiz kalan İngiltere Hükümeti sloganlarla protesto edildi. Operasyonun başladığı saatlerden itibaren Londra’nın farklı noktalarında yapılan eylem ve gösteriler sonraki günlerde Rusya Londra büyükelçiliği önünde devam ettirileceği belirtildi.

Öte yandan bugün onlarca Türkiyeli kurum ve kuruluşun yanı sıra Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ve Savaş Karşıtı Koalisyonu’nun çağrısıyla
kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Başbakanlık Konutu önünde bitirilen yürüyüşte, Afrin harekatının son bulması talep edildi.

SENDİKALARDAN TEPKİ

İngiltere’de, yaklaşık 700 bin üyeli Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a bir mektup yazarak, Türkiye’nin Afrin Operasyonu’nun durdurulmasını istedi.

Genel Sekreter Kevin Courtney imzasıyla gönderilen mektupta, Afrin halkının korunması için acilen savaşın durdurulması çağrısı yapılırken, Suriye iç savaşının başlamasından bu yana, Afrin’nin ülkedeki en sorunsuz bölge olduğubelirtildi.

Türkiye’nin, “Sınır Güvenliği” gerekçesiyle Afrin’i bombaladığı operasyonda Özgür Suriye Ordusu’nun da karadan harekata başladığı hatırlatılan mektupta, Türkiye’nin hem içeride ve hem de dışarıdaki insan hakları ihlallerinin yoğun olduğu öne sürüldü.

Courtney, bakan Johnson’a 3 talepte bulundu:

“Afrin halkının korunması için acil bir tavır belirleyin, Kamuoyuna operasyonu kınadığınızı açıklayın, Birleşik Krallık Türkiye’ye silah satışlarına son versin!”

İngiltere’de önceki gün de onlarca sendika, siyasi parti ve kampanya grubu da Afrin hareketine tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson’dan tavır alması istemişti. Kamu İşçileri Sendikası (UNISON), Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikası (UCU), İletişim İşçileri Sendikası (CWU), Demir ve Denizyolu İşçileri Sendikası (RMT), Sosyal Hizmetler veBakanlıklar Çalışanları Senikası (PCS), Kamu İşçileri Sendikası (UNITE), Hizmet ve Kamu İşçileri Sendikası (GMB), İşyeri Temsilciler Ağı (NSSN) Türkiye’nin Afrin operasyonunun sonlandırılması çağrısını yaptı. Sendikaların yanı sıra Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT), Savaş Karşıtı Koalisyonu (STWC), Irkçılışa Karşı Ayağa Kalk, Trump’a Karşı Ayağa Kalk, Silah Ticaretine Karşı Kampanya, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu savaşın durdurulmasını istemişti.

FOTOĞRAF: Telgraf Newspaper

2157610cookie-checkAfrin Londra’daki toplumun da gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.