AİHM: Öcalan adil yargılanmadı

Strasbourg Mahkemesi’nde 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, Öcalan’ın avukatlarının yaptığı başvuruyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.


AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ıncı, gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5’nci ve kötü muameleyle ilgili 3’ncü maddesini ihlal ettiğine ilişkin 2003 yılı Mart ayında alınan kararı değiştirmedi.


Büyük Daire, 9 Haziran 2004 tarihinde ikinci bir duruşma düzenleyerek, tarafların görüşlerini yeniden dinlemişti.


AİHM’nin Büyük Dairesi’nin bugün aldığı karar, Strasbourg Mahkemesi’nin kararlarını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gidecek.


Bakanlar Komitesi’nin ilgili kararı Temmuz ayından önce değerlendirmeye başlaması beklenmiyor.


Anadolu Ajansı’na göre Bakanlar Komitesi’ndeki görüşmeler en az 1 yıl sürebilir.


Abdullah Öcalan’ın avukatları, 1999 yılında vatana ihanetten suçlu bulunan müvekkillerinin mahkemesi sırasında adilce yargılanmadığını ve savunma avukatları ile görüşme hakkının çiğnendiğini öne sürüyorlar.


Strasbourg yargıçları, 12 Mart 2003 tarihinde aldıkları kararda, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirtildiği şekliyle bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığı sonucuna varmıştı.


Birinci Daire ayrıca, Öcalan’ın savunmasını hazırlamak için gerekli zamana ve kolaylığa sahip olmadığına karar vermişti.


Bunun ardından davanın tarafları, Mahkeme’nin temyiz işlevini gören Büyük Daire’ye gitmeye karar verdiler.

1020800cookie-checkAİHM: Öcalan adil yargılanmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.