AİHM’den Türkiye’ye ‘vicdani ret’ cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan beş davayı bugün karara bağladı.


Türkiye’de, “vicdani ret” gerekçesiyle askerlik yapmayı reddettiği için birçok kez hapis cezasına çarptırılan Osman Murat Ülke isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, “Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3’üncü maddesini ihlal ettiği” hükmüne vardı.
Türkiye, karar gereği Ülke’ye, 11 bin avro tazminat cezası ödeyecek.


AİHM, gerekçeli kararında, Ülke’nin, “vicdani ret” itirazına ilişkin bir hüküm vermezken, başvuru sahibin defalarca aldığı cezalar yüzünden “acı çektiği” gerekçesiyle, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğu görüşüne vardı.


AİHM, AİHS’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci, özel ve aile yaşamına saygı ilkesiyle ilgili 8’inci ve din ve inanç özgürlüğünün korunmasına ilişkin 9’uncu maddeden yapılan başvuruları ise reddetti.


ADİL YARGILANMA HAKKI


Terör örgütü üyesi olmak suçundan Türkiye’de mahkum olan Mahmut Yaşar isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin AİHS’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı, etkili başvuru hakkıyla ilgili 13’üncü ve güvenlik ve özgürlük hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.


Türkiye, başvuru sahibine 13 bin avro ödeyecek.


AİHM, Yaşar Kaplan isimli vatandaşın yaptığı başvuruda ise Türkiye’nin AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiği hükmüne vararak, şikayetçiye 5 bin avro ödenmesini kararlaştırdı.


Deligöz ve Kelali soyadlı iki vatandaşın toplam 12 kişi adına yaptığı başvuruyu da değerlendiren AİHM, Türkiye’nin özel mülkiyet hattıyla ilgili 1’inci protokolün 1’inci maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı.


Türkiye, bu davayla ilgili yaklaşık 5 bin avro maddi tazminat ödeyecek.


Kezer soyadlı vatandaşın 5 arkadaşı adına yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin AİHS’nin 6. maddesini ihlal ettiğine hükmetti, ancak bu davada maddi tazminata gerek görmedi.

1028030cookie-checkAİHM’den Türkiye’ye ‘vicdani ret’ cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.