Ahmet Ercan: İlkbaharda 7’lik deprem olabilir

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Tunceli ve Hakkari’de peş peşe yaşanan depremler sonrasında önemli uyarılarda bulundu. İlkbaharı işaret eden Ercan, Anadolu’daki gerginliğin her yerde arttığını söyledi. Ercan, bu gerginliğin 7 civarında deprem üretebileceğini söyledi.

Uzmanlar son aylarda özellikle İstanbul’da olması beklenen deprem için uyarılar yapıyor. 2023’ün son günü Hakkari’de yaşanan depremler ise farklı bir endişeyi gündeme getirdi.

31 Aralık’ta 4.4; 3.5 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeye dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet’ten Devrim Karadağ’a önemli değerlendirmelerde bulundu.

‘İLKBAHARA KADAR’ DİYEREK UYARDI
Afrika kıtasının Anadolu’ya yaptığı baskıya dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, ilkbahara kadar büyük bir deprem beklediğini belirterek uyardı.

“GERGİNLİK HER YERDE ARTIYOR”
“Gerginlik her yerde artıyor” diyen Ercan, “Sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliğin Anadolu’da bilhassa arttığını gösteriyor.” dedi.

Ercan, İstanbul için de dikkat çeken ifadeler kullandı.

“ARKA ARKAYA 4’ÜN ÜZERİNDE DEPREMLER OLMASI ÜRPERTİYOR”
Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın açıklamalar şöyle:
“Görüntü odur ki Anadolu gergin çok. Ve bu gerginlik de her yer de artıyor. Biraz alışılmadık bir durum var. Aslında 4’lük depremler büyük depremler değil ancak, yurdun çeşitli yerlerinde arka arkaya 4’ün üzerinde depremler olması insanı ürpertiyor.

2011 Van depreminde gerginlik Hatay’a doğru kaydı diye belirtmiştim ve bu Bitlis kenet kuşağının devamı Hakkari’ye doğru gidiyor. Buradaki fay uzun bir süredir suskun. Burada bir deprem boşluğu var. Deprem boşluğu ileride deprem olacak yerler anlamına geliyor. Şimdi Hakkari’de arka arkaya depremlerin olmuş olması doğrusu beni düşündürdü.

KIRILIRSA 7 CİVARINDA BİR DEPREM BEKLENİR
Bu bölgede yer kabuğunun kalınlığı yaklaşık 43 km ve bu şu anda kırılmamak üzere direniyor. Ancak burada kabuğu kıracak kadar bir gerginlik birikmişse burada 7 civarında bir deprem beklenir. Burada bir zamanlama vermek mümkün değil ancak burası kırılmaya aday bir bölge.

‘BEN GELİYORUM’ DİYOR
Tabii ki her 4 büyüklüğündeki depremin ardından bir büyük deprem beklemek yanlış olur. Ancak jeofizik anlamında diyor ki bize: Ben geliyorum!

TARİH VERDİ
Şu veya bu şekilde sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Ama bu nerede olur onu şu anda bilemiyorum. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliği Anadolu’da bilhassa arttığını gösteriyor Bunun ana kaynağı da Afrika kıtasının Anadolu’yu güneyden itme ‘toslama’ hızının artmış olması. Bu kaktırmalarda kırılma dirençlerini etkileyecek ve depremi yaratacaktır.

İSTANBUL’DA RİSK VAR MI?
İstanbul’da ise böyle bir olasılık bana göre yok. Bazı isimlerin 2023’a kadar deprem beklentilerine ben hiç katılmadığımı daha önce de söyledim. Böyle bir riskin olduğunu düşünmüyorum.”

2745960cookie-checkAhmet Ercan: İlkbaharda 7’lik deprem olabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.