Ajan/muhbir listesinde 25 Türk çıktı

Yaşayan en eski sosyalistlerden Vedat Türkali (86), isimlerin hiç birisini tanımadığını söyledi. Türkali, “Ajan filmlerindeki gibi kod adı kullanmışlardır” dedi.

Polonya’nın önde gelen gazetelerinden Rzeczpospolita Gazetesi’nde çalışan gazeteci Branistaw Wildstein, 1956 1990 arasındaki sosyalist dönemde Polonya İstihbarat Servisi (Sluzba Bezpieczenstwa-SB) için ajanlık yaptığını öne sürdüğü 240 bin kişinin adını internet yayınladı.

Listede hala Polonya’da üst düzey görevde bulunan asker, bürokrat ve politikacının adının yanısıra pek çok yabancı da yer alıyor.

Wildstein, listenin kaynağı olarak Polonya Ulusal Arsiv Enstitusu’nü (IPN) gösterdi. IPN Müdürü de listenin nasıl çalınmasındaki sorumluluğun kendilerine ait olduğunu belirterek. araştırmanın sürdüğünü açıkladı.

İSİMLERİ KONTROL ETTİK

Yayınlanan ajan listesindeki isimlerin önünde IPN adı ve ajan ve muhbir olduğunu ayıran kod numaraları yer aldı.

Açık Gazete, 240 bin isimi tek tek kontrol ederek 25 Türk ismi saptadı. İki gün boyu süren taramada, “ajan” ve “muhbir” kodlarıyla ayrılan listede muhbir olarak görünen Türklerin isimleri şöyle:

Fahri Öz
Nuri Mehmet Erol
Haluk Mehmet Demirer
Azem Yılmaz
Adil Yüceer
Abdullah Hüseyin Hicaz
Ali Zuhir
İbrahim Kadim Cevahir
Ayla İrene Jolanta Kayalar
Ali Çolak
Baki Çallı
Abdullah Çibli Çakır
İsmail Ahmed Dafalla
Haluk Mehmet Demirer
İbrahim Hasan
Nuri Mehmet Erol
Lütfi Habib
Oktay Kaymakçalan
Devrim Mustafa Koçak
Garbis Nail Paşabezyan
Ali Halil Fuat (Murssi)
Gündemi Tezcan
Akif SağlamAbdül Ömer Hikmet
İbrahim Şeko
Ömer İbrahim Şeko

TÜRKALİ: KOD ADIDIR

Londra’da yaşayan ve kendisini “Komünist yazar” olarak tanımlayan Vedat Türkali isimlerin hiç birisini tanımadığını söyledi.

Yaşayan en eski “komünist”lerden Türkali, “Bu konuda duyduğumuz, bildiğimiz şeylere göre, herşeyden önce ajan filmlerine göre bunlar herhalde kod adlarıdır… ” dedi.

POLONYA’YI KARIŞTIRDI

Ajanlar listesini internette yayıpladıktan sonra işinden kovulan Wildstein’i polis aramaya başladı.

Ülkede anti-komünistliği ile tanınan ve yeni yönetimin kilit noktasındaki pek çok asker, bürokrat ismi de listede yer alınca Polonya’da “Her dönemin adamı mı yoksa?” tartışması başladı.

Listedeki en çok şaşırtan isim Polonya Askeri İstihbarat Şefi Marka Dukaczewski oldu. Dukaczewski yaptığı açıklamada olayı araştırıldığını söylemekle yetindi. Ayrıca muhbir koduyla yer alan “IPN BU 001134/3046  Walaszek Lech” da eski cumhurbaşkanı Lech Walesa’ya mı ait olduğunu akla getirdi.

“DIŞ MİHRAKLARIN İŞİ”

Polonya ‘Devlet Guvenlik Dairesi’nden eski general Gromoslow Czempinski de tartışmalara katılarak, Türkiye’nin hiç de yabancı olmadığı bir tanımı kullanarak, listenin dış mihraklar tarafından içeri sızdırılmış olabileceği yorumunu yaptı. Czempinski, listenin Polonya istihbaratı ve güvenlik birimlerini hiç etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Hükümet ve güvenlik yetkilileri sıradan bir olaymışcasına açıklama yapmaya özen göstermelerine karşın “Ajan ve Muhbirler Listesi” Polonya halkının gündemini uzun süre işgal edeceğe benziyor.

İLGİLİ HABER: Eski ajanlar listesinde Türk isimleri…
 

1098920cookie-checkAjan/muhbir listesinde 25 Türk çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.