Akbelen Ormanı – İkizköy Savunması kritik günlerden geçiyor

Muğla’nın Milas-Ören bölgesinde, Yeniköy ve Yatağan’la birlikte bölgenin 3. kömürlü termik santrali olan Kemerköy Termik Santrali’ni işleten İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji ortaklığındaki YK Enerji, açık kömür havzaları oluşturmak üzere santrale yakın alanlardaki ormanları ve bitki örtüsünü kazıyarak doğayı tahrip etmeye ve yörenin halkına ölüm saçmaya devam ediyor. 

Köylerini, zeytinliklerini ve Akbelen Ormanı’nı savunmak için yöre halkı ve onları destekleyen doğa savunucuları üç yılı aşkındır mücadele ediyorlar. Ancak, ormanın yok edilmesine engel olan yürütmeyi durdurma kararının aralık ayında mahkemece kaldırılması üzerine mücadele kritik bir sürece girmiş bulunuyor. Yargı sürecinin bitmemesine rağmen, geçmişte de yaşandığı üzere, şirketin yüzyıllık ağaçları kestirmeye yönelik bir hamlede bulunması mümkün. Bu nedenle de köylüler ve doğa savunucuları nöbet alanındaki faaliyetlerine ağırlık verirken, aynı zamanda bir doğa katliamının engellenmesi için ülke çapında destek çağrısında bulundular.

Mücadelenin başlangıcı

İkizköy’ün topraklarının kamulaştırmasına 2017’de başlanıyor. İkizköy’ün dört mahallesi var, bunlardan İkizköy’ün merkez mahallesi olan Işıkdere mevkii kamulaştırılıyor ve enerji şirketine devrediliyor. Diğer mahalleler olan Karadam, Ova ve Akbelen için bu mahallelere “sizin topraklarda kömür yok, kamulaştırmayacağız,” deniyor. Ancak 2019’da şirket bu mahallelerin topraklarını almak için harekete geçiyor. Bunun üzerine köylüler bir araya gelerek topraklarını satmama kararı alıyorlar ve Muğla Çevre Platformu’yla irtibata geçiyorlar. Bu şekilde İkizköy Çevre Komitesi kuruluyor. 

17 Temmuz 2021’de, bir cumartesi sabahı, gün doğarken, Orman İşletmesi ormana bir baskın düzenliyor ve köylüler müdahale edinceye kadar hukuksuz olarak yüzyıllık 30 kızılçam ağacı kesiliyor. Bunun üzerine köylüler, “Gece gündüz nöbet tutacağız, bir ağaç daha eksiltmeyeceğiz” diyerek bölgede çadır kurarak direnişe geçiyorlar. Kısa bir süre sonra, nöbet alanında, 10 Ağustos 2021 gece yarısı kolluk kuvvetlerinin orantısız bir müdahalesi ile karşıya kaldıklarını belirten İkizköy Çevre Komitesi, “Zorla ve sürüklenerek nöbet alanından çıkarıldık. Anayasal hakkımızı ve sorumluluğumuzu kullanırken uğradığımız bu saldırı yetmezmiş gibi bir de hakkımızda dava açıldı” açıklamasında bulunuyor. 

Akbelen Ormanında 10 Ağustos 2021 gece yarısı direnişi Foto: Esra Işık

O gün bugündür köylülerle birlikte doğa savunucuları bir yandan hukuki ve idari bir mücadeleyi,  bir yandan da ağaçları kesmeye geldiklerinde ormanı korumak için fiili mücadeleyi sürdürüyor. Şirketin göz diktiği topraklar 3 bin dönümlük 300 parselden oluşan zeytinlik ve tarla alanı, burada  35 bin kadar zeytin ağacı var; alanın tam ortasında da yaklaşık bin dönümlük Akbelen Orman arazisi var, orada da İkizköy’ün Akbelen mahallesi bulunuyor. 

Ekolojik Felaket

YK Enerji şirketinin termik santralları beslemek için Gökova Körfezinden başlayarak bugün Milas’ın İkizköyü ’ne uzanan cehennem çukuru Akbelen Ormanı’nı yutmak üzere. Art arda Alatepe, Hüsamlar, Çakıralan, Sekköy, Karaağaç, Işıkdere artık birer kömür sahası… Akbelen Ormanı sınırına kadar tüm ormanlık alan Limak şirketine peşkeş çekilerek korkunç bir doğa katliamı ve çevre felaketi yaratıldı. 

İkizköy Işıkdere’de, derenin kurutulup ağaçlarının kesilmesinin ardından, cami, kilise ve evler yıkılmış, arkeolojik alan yerle bir edilmişti. 

Dün: İkizköy-Işıkdere köyüne dayanan kömür havzası
Bugün: Işıkdere artık yok, maden Akbelen Ormanı sınırında

İkizköy-Işıkdere tarihten silindikten sonra, İkizköy-Akbelen halkı Akbelen Ormanı’nı vermemek için üç yıldır mücadele ediyor.

İkizköy Komitesi’nden Necla Işık, orman yıkımının açtığı ekolojik soruna, yetkililere yönelik şu sözleriyle işaret ediyor: “Büyük yangınlarda kaybettiğimiz hektarlarca orman söz konusuyken, geriye kalan ormanlara tüm gücümüzle sarılmamız ve korumamız gerekirken; neden hala ömrünü doldurmuş termik santraller için inat ediyorsunuz? Neden yaşamı yok eden, hepimizin sonunu getiren kirli enerji kaynakları için bu kadar ısrar ediyorsunuz? Üstelik Türkiye’nin imzaladığı Paris İklim Anlaşmasına göre Türkiye’nin 2030’a kadar kömürden çıkış planı yapması gerekirken, geleceğimizi kömüre feda edecek bir karar kabul edilemez. İklim krizi etkilerinin giderek arttığı, bu gidişle yaşam için temel ihtiyaçlarımız olan su ve gıda krizinin kapıya dayanacağı günler yaklaşıyorken, göz göre göre geri dönüşü olmayan hataları geleceğimizle ödemek istemiyoruz!”. 

Dayanışma büyüyor

‘Havamızı zehirleyen, su kaynaklarımızı yok eden, topraklarımızı alt üst eden, zeytinlerimizi acımasızca yerle bir eden bu aç gözlü şirketin karşısında, hala yılmadan direniyoruz!” diyen İkizköylülerle, Akbelen Ormanıyla ve ormanın yuva olduğu tüm canlılarla dayanışma zamanı diyen yüzlerce gönüllünün Akbelen nöbet yerine gelmelerine ve etkinliklere katılmalarına şahit oluyoruz bugün. 

Zeytin ve çam ağaçlarına yapılan saldırıyı köylülerin fiili olarak durdurmalarından sonra başlayan nöbetin 500. günü vesilesiyle köy ahalisi ile doğa savunucuları 4 Aralık’ta ortak bir etkinlikte bir araya geldiler.

Akbelen Nöbetinin 500. günü etkinliği, 4 Aralık 2022

15 Ocak’ta ise, Milas Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri ve Bodrumlu dağcılar Akbelen ormanları için nöbet tutan köylülere destek olmak amacıyla bir yürüyüş düzenlediler.

Milas Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri ve Bodrumlu dağcıların Akbelen ziyareti, 15 Ocak 2023 Pazar günü

Gerçekten de İkizköy direnişi giderek daha sık haber oluyor, Akbelen adı bilinen bir yer haline geldi, destek olanların sayısında büyük bir artış oldu.  

AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz#!

İkizköylüler tarafından yapılan açıklamada, “Akbelen Ormanı’nın linyit madeni ocağına dönüştürülmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı işlemine karşı yürüttüğümüz ekolojik ve hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Tüm saldırılara rağmen Akbelen Ormanını, içindeki ve çevresindeki zeytinleri, yaşam alanlarını koruyoruz. Biliyorsunuz; açtığımız davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını taraflı ve bilimsel olmayan 3. Bilirkişi Raporuna dayanarak aralık ayı başında kaldırdı. Bu karara yaptığımız itirazımızı İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi ne yazık ki gerekçesiz matbu kararla reddetti. Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına yol açacak yasa değişikliği teklifini geri çektirdik ancak haklı davamızda bu aşamada yürütmeyi durdurma kararını muhafaza ettiremedik” denildi.

“Yasa değişikliğinde de ciddi parmağı olduğunu bildiğimiz YK Enerji şirketi bunu fırsat bilip yeniden Akbelen Ormanı’na girmeye kalkışabilir” diye devam eden açıklamada, “Fakat şunu belirtmek isteriz: Davamız henüz bitmedi, devam ediyor. Önünde sonunda bu haklı davayı kazanacağız! Bu arada oldubittiye getirilip Akbelen Ormanı’na kesim için girilmesine izin vermeyeceğiz. Ormanların korunması görevini veren Anayasal düzenlemelere, zeytinleri koruyan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna dayanarak meşru hak ve ödevlerimizi sonuna kadar yürüteceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Ekolojik yıkımın ve doğa katliamının her geçen gün daha da yaygınlaştığı, derinleştiği bir ortamda halkın Akbelen’de yenilgiye uğratılması, rejimin doğa ve ekoloji konularına fütursuzca yaklaşımını sürdürmesine, hatta bunun bir ivme kazanmasına yol açacaktır. Oysa Akbelen’de bu talana dur denebilirse, bunun sağlayacağı olumlu örnek sayesinde ekoloji, çevre ve doğa savunmasında daha geniş bir cephe olarak mücadele etmenin önü açılmış olacaktır. Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına yol açacak yasa değişikliğini engellemek için Ankara’ya Meclis’e kadar gittiklerini hatırlatan İkizköylüler, “Halkın vekilleri ile teklifi geri çektirdik! Şimdi halkın tüm vekillerini, ormandan, zeytin dostu yaşamdan yana olan siyasi partileri, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve ekoloji hareketleri temsilcilerini, tüm yaşam savunucularını Akbelen’e bekliyoruz! Biz bitti demeden mücadele bitmeyecek. Kazanana dek haklı direnişimiz devam edecek, hep birlikte Akbelen’e dört elle sarılma, savunma, koruma zamanı! Ne karar verilirse verilsin Akbelen Ormanını vermeyeceğiz!” denildi. 

 

 

 

 

2661980cookie-checkAkbelen Ormanı – İkizköy Savunması kritik günlerden geçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.