AKP ve DTP’ye muhalefet…

Başbakan Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Eve dönüş”lerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, “İlk kafiledeki görüntülere şahit olmak istemiyoruz” derken, Bülent Arınç, “Dönüşler devam etmezse süreç de devam etmez” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise terörü bitirmek için çalıştıklarını belirterek, provokasyonlara izin vermeyecekleri mesajını verdi.

Erdoğan: “İlk Kafiledeki Görüntülere Şahit Olmak İstemiyoruz”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü üyelerinin teslim olmaları sırasında ortaya çıkan görüntüleri bir kez daha eleştirdi.

“İlk kafiledeki görüntülere şahit olmak istemiyoruz” diyen Başbakan, karşılama şeklinin birlik ve kardeşlik sürecine hizmet etmeyeceğini belirtti, ” Bu yaklaşım yanlıştır” dedi.

Karşılama görüntülerindeki tablodan siyasi rant devşirme gayreti içine girilmesini doğru bulmadığını kaydeden Erdoğan, Avrupa’dan Türkiye’ye gelerek teslim olması beklenen PKK üyelerinin geliş tarihiyle ilgili olarak da ” Öyle belirlenmiş bir tarih söz konusu değil” diye konuştu.

Atalay: “Provokasyonlara Asla İzin Vermeyeceğiz”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teslim olan PKK’lılarla ilgili şov görüntülerinin onaylamanın mümkün olmadığını kaydederek, “Bunların tekrarlanmasını kimse aklından dahi geçirmesin. Provokasyonlara asla izin vermeyeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Atalay, “demokratik açılım” sürecinde yaşanan son gelişmelere ilişkin bazı iddia ve eleştirileri yanıtladı.

Atalay, teslim olan 34 PKK’lının ifadelerinin sınır kapısında alınması sürecinde hukuksuz bir durum olmadığını belirterek, “Savcılık tercih etmedi. Olay yerinde, daha korunmalı bir bölgede bunları yapmayı tercih etmiştir ve süreç tamamen yargının denetiminde cereyan etmiştir.” dedi.

Anamuhalefet lideri Deniz Baykal’ın konuyu çarpıttığını söyleyen Atalay, “Söylenenler, yalan ve yanlıştır. Dedikodudan öte gitmeyen iddialara dayanarak, yargı mensuplarını rencide edici açıklamaları büyük bir talihsizliktir.” diye konuştu.

Şehit ailelerinin hassasiyetlerinin gözardı edildiği iddiasını da yanıtlayan Atalay, “Şehit ve gaziler, mukaddes emanetlerimizdir. Şehitliğin ne olduğunu biz çok iyi biliriz, onlar bizim kadar bilmez” diye konuştu.

Teslim olan PKK’lıların karşılanmasıyla ilgili olarak DTP’nin büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

“Bu görüntülerin onaylanması mümkün değil, bunların tekrarlanmasını kimse aklından dahi geçirmesin… Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, kimsenin ayrıcalığı yoktur. Çağrılarımıza uyarak eve dönmeye karar verenler bu kurallara uymak zorunda olduklarını bilerek gelmelidir.”

Halkın sağduyusuna güvendiklerini de vurgulayan Atalay, provokasyonlara itibar edilmemesini istedi.

Atalay, teslim olan PKK’lıların, Ankara’ya gelmesini de tavsiye etmedi.

Arınç: “Dönüşler Devam Etmezse Süreç de Devam Etmez”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT’de televizyonların Ankara temsilcileri ile kahvaltıda buluştu.

Şırnak’ta önceki gün temaslarda bulunan Arınç, hem gözlemlerini anlattı hem de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“Demokratik açılım” süreciyle birlikte “Eve dönüş”leri değerlendiren Bülent Arınç, “terörün bitmesi için dağa çıkış önlenmeli” dedi.

Karşılama töreninde aşırı gösterilerden DTP’li milletvekillerinin de rahatsız olduğunu belirten Arınç, “Ancak dönüşlere iyi bakmak gerekir çünkü bu iyi bir süreç” diye konuştu.

Arınç, dönüşlerin devam etmemesi durumunda sürecinde devam etmeyeceğinin altını çizdi.

Bülent Arınç, ayrıca bu süreçte terörist başını asla muhattap almadıklarını ve almayacaklarını da söyledi.

Muhalefetin de gündemi “Eve Dönüş”

DTP dışındaki muhalefet partilerinin, açılım süreciyle ilgili eleştirileri sürüyor. İktidar partisi ise “Kararlılık, sabır ve destek” çağrısı yaptı.

Örgütten kopmaların başlamasıyla birlikte eve dönüşler ve sonrasında yaşananlarla ilgili açıklamalar bugün (23.10.2009) muhalefetin de gündemindeydi.

DTP dışındaki muhalefet partileri, süreçle ilgili eleştirilerini sürdürürken, iktidar partisinden “Kararlılık, sabır ve destek” çağrısı geldi.

Ana muhalefet lideri Deniz Baykal bu süreçte iyi niyetle yapılacak herşeyin arkasında olacağını söyledi.

Baykal, “Hepimiz teröre bir son verilmesini istiyoruz. Terörün siyaset yöntemi olarak kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda iyi niyetle yapılacak ne varsa tüm Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Kimse intikamcı bir duygunun içinde değildir. Yaşanmış olan olayları herkes bağrına taş basıp unutmaya hazırdır.” dedi.

Vural: “Ayın 17’sinde Sınırda Kimlerle Görüşme Yaptın?”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Uyarı yaptıysan ne oldu? Vali Yardımcısı, hakimler, PKK bayrakları oraya gitti. Bakan diyor ki; uyarı yaptım. Hayır birlikte organize ettiniz. Yine soruyorum ayın 17’sinde sınırda kimlerle görüşme yaptın? Bunu da açıkla.” dedi.

Yaman: “Güzel Günler Ülkemizi Bekliyor”
Demokratik Toplum Partisi Muş Milletvekili Nuri Yaman, sürecin gelecek vaad ettiğini vurguladı.

Yaman, “Türkiye’nin geleceğine gönül koymuş, Türkiye’nin geleceğini hazırlayacak olan başta hükümet ve onun değerli üyelerinin, muhalefetin elbirliği ile hareket etmesi halinde güzel günler bu ülkemizi bekliyor.” dedi.

Elitaş, muhalefete seslendi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, hem CHP ve MHP’ye hem de Habur’da terör örgütü PKK üyelerini karşılayan DTP’ye seslendi.

Elitaş, “Bunun bitmesini isteyen herkes yardımcı olmalı, hiçbir koltuk vatanının birliğinden, bütünlüğünden, bir insanın canından daha kıymetli değildir. Bu konuda sorumluluk sahibi olan herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Bu bir savaş şeklinde ifade etmek çok yanlıştır.” diye konuştu.

Şehit ailelerinden anlayış beklediklerini ifade eden Elitaş; başkalarının da yüreğinin yanmamasını istedi.

Elitaş, “Onların yaşadığı duyguyu yaşamamak hak vermemek mümkün değil. Bugüne kadar eli kopan bacağı kopan çok yavrumuz oldu, ocağına ateş düşen çok ailelerimiz oldu, işte bundan sonra olmasın diye yapıyoruz, böyle duygulu anları yaşamayalım diye yapıyoruz.” dedi.

1222280cookie-checkAKP ve DTP’ye muhalefet…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.