AKP ve MHP’li adaylarının motorsuz makam aracı tartışması!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Yerel seçimlere bir hafta kala Afyonkarahisar’da filmlere konu olacak bir olay yaşandı. “Tam Aziz Nesin’lik” denilen türden olay, AKP’li belediye başkanının motoru olmayan makam aracının kaputunun meraklı gençler tarafından açılmasıyla başladı…

Motoru ve aküsü olmayan makam aracının belediye önüne park edilmesi beldeyi karıştırdı. MHP’nin adayı “arabanın motoru nerede?” diye sordu, AKP’nin adayının yanıtını video çekerek tartışmaya katılan tamirci verdi: Tüm ülkeyi aradık. Türkiye’de tüm servislere ulaştık. Parçaları bulamadık. Yurt dışında Kore, Arabistan, Kanada, Dubai, Almanya’ya ulaştık istediğimiz ölçüde parça bulamadık. Bundan dolayı beklemedeyiz.”

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı 3319 nüfuslu Akharım beldesinde 31 Mart 2019 seçimlerinde belediye başkanı seçilen Eşref Ünsal, 30 Kasım 2020’de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Ünsal’ın yerine Belediye Meclis Üyesi AKP’li Süleyman Kaynak başkan oldu.

CUMHUR İTTİFAKI BU BELDEDE BİRBİRİNE RAKİP OLDU

Eski Başkan’ın başlattığı projeleri tamamlamadığı eleştirilerine maruz kalan Akharım Belediye Başkanı Süleyman Kaynak, 31 Mart seçimlerinde yeniden AKP’nin başkan adayı yapıldı. Cumhur İttifakının ortağı MHP ise Akharım beldesinde AKP’li adayın karşısına kendi adayını çıkardı. Yeniden Refah Partisi’nin de aday çıkardığı beldede seçim yarışı kıran kırana geçiyor.

MHP’NİN ADAYI: ‘BELEDİYENİN MAKAM ARABASI BİR YILDIR YOKTU’

MHP’nin adayı İbrahim Özcan’ın sosyal medyadan paylaştığı videolarla AKP’li mevcut başkan ve başkan adayı Süleyman Kaynak’ın icraatlarını eleştirmesi seçimlere bir hafta kala beldede tansiyonu yükseltti. MHP’li başkan adayı Özcan, “belediyenin makam arabası bir yıldır yoktu, biz dile getirdikten sonra geçen hafta Belediye Meydanına çekiciyle indirildi. Ayrıyeten bu arabada motor yok. Eğer bu arabada motor yoksa bu benim değil, belediye başkanının ayıbıdır” dedi.

GENÇLER MAKAM ARABASINI AÇIP MOTORU VAR MI DİYE BAKTI

Bunun üzerine beldede yaşayan 5 genç seçim polemiği konusu olan 2020 model Kia marka makam aracının kaputunu açarak motoru olup olmadığını kontrol etmek istedi. Aracın motoru ve aküsünün olmadığını gören gençler, çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşınca AKP’nin Başkan adayı Süleyman Kaynak gençler hakkında Jandarmaya şikâyetçi oldu.

BELEDİYE BAŞKANI KAYNAK ‘YASAL İŞLEM BAŞLATTIM’ DEDİ

Gündüz saatlerinde yaşanan olayın güvenlik kamera kayıtları ve sosyal medya yorumlarıyla birlikte Jandarmaya şikâyette bulunduğunu açıklayan Başkan Kaynak, “Değerli Akharım halkım, bu yapılan benim şahsıma değil, Akharım halkına yapılan saygısızlık ve devlet kamu malına verilen zarardır. Devletimizin ve halkımızın hiçbir malına zarar verdirmeyeceğim. Yasal işlemleri başlattım. Gereği neyse yapılacak. Her zaman halkımın yanındayım” notuyla paylaştı.

‘MAKAM ARACINA TAKİP CİHAZI YERLEŞTİRECEKLERDİ’ İDDİASI

Makam aracına takip cihazı yerleştirilmek istendiğini öne süren AKP’li Başkan Süleyman Kaynak’ın bu iddiası yerel basında da gündeme getirildi. Konuyla ilgili haberlerde, Belediye Başkanı Süleyman Kaynak’ın makam aracıyla belediyeye geldiği ve kuruma yakın bir yere park ederek içeri girdiği öne sürüldü. Bir süre sonra kurumdan çıkan Başkan Kaynak’ın aracın motor kaputunun açık olduğunu fark etmesinin ardından güvenlik kamerası kayıtlarını incelediği ve 5 gencin aracın motor kaputunu açarak fotoğrafladıklarını fark ettiği iddiasına yer verildi. Haberde, Başkan Kaynak’ın olayla ilgili jandarmaya şikâyette bulunduğu belirtilirken, gençlerin makam aracına takip cihazı yerleştirmek için düzenek hazırlamak amacıyla fotoğraf çektikleri iddiasına yer verildi.

BELDE HALKINA GÖRE TRAJİKOMİK BİR OLAY

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Akharım kasabası sakinleri, tartışma konusu olan 2020 model makam aracının geçtiğimiz yıl satın alındığını ancak nereden geldiğini bilmediklerini söylüyor. Makam aracının yaklaşık bir ay kadar kullanıldığını ancak daha sonra ortadan kaybolduğunu öne süren belde sakinleri, tartışma konusu olunca aracın 15 gün önce geri getirildiğini ve çekici yardımıyla belediye meydanına indirildiğini anlatıyor: “Gençler öğle saatlerinde herkesin gözü önünde kaputu açıp bakıyor ve aracın motorunun olmadığını görüyor. Başkan da gençleri arabaya takip cihazı yerleştirdiler diye jandarmaya şikâyet ediyor. Jandarma gençlerin ifadesini aldı. Biraz trajikomik bir olay. Makam arabasının motoru-aküsü yok, araba belediyenin önünde, gençler merak edip bakıyor, onları suçluyor falan acayip bir durum.”

SEÇİM ÖNCESİ KASABA HALKINDAN BİRLİK BERABERLİK ÇAĞRISI

Motoru olmayan makam aracına takip cihazı takmakla suçlanan gençlerin de kendilerine iftira atıldığı gerekçesiyle Belediye Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Akharım beldesi sakinleri yerel seçim öncesi makam aracının motoruyla ilgili tartışmaların son bulmasını isteyerek birlik beraberlik çağrısı yapıyor.

‘KORE’YE, DUBAİ’YE, KANADA’YA BAKTIK İSTEDİĞİMİZ PARÇA YOK’

Seçimlere bir hafta kala beldede tartışmalara neden olan makam aracının motoruyla ilgili sosyal medyada yapılan videolu bir paylaşım dikkat çekti. Tartışmaların odağındaki Akharım Belediye Başkanı Süleyman Kaynak’ın sosyal medya paylaşımına eklenen videoda, tamirci olduğu belirtilen bir kişi şunları söyledi:

“Aracımız bize hararet sorunu nedeniyle 45 gün önce teslim aldığımız aracın hararet sorununu gidermek, contaları değiştirmek için söktük… Birçok sorun çözüldü fakat Türkiye’de bir tane bu araçtan var. Bir ikincisi daha var ama onun da motoru arızalı. O araca da ulaştık, motor parçalarını alabilir miyiz diye. Türkiye’de tüm Kia’cılara yetkili servislere, yedek parçacılara ulaştık fakat bu aracın ana yatağını, piston sekmanlarını istediğimiz ölçülerde bulamıyoruz. Yurt dışında Kore, Arabistan, Kanada, Dubai, Almanya… Buralara da ulaştık. Fakat buralarda da motorun parçalarını istediğimiz ölçülerde bulamıyoruz. Sadece Kore’de istediğimiz ölçülerde yapılacağını fakat gelen malzemede herhangi bir kusur çıktığında geri iade alınamayacağını söylediler. Ondan dolayı beklemedeyiz.”

Tartışma konusu olan makam aracı iki hafta önce çekiciyle belediye önüne getirilmiş
Makam aracının motoronunun olmadığını gören gençler fotoğraflayıp sosyal medyada paylaştı
Belediye Başkanı Süleyman Kaynak’ın paylaşımı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2765580cookie-checkAKP ve MHP’li adaylarının motorsuz makam aracı tartışması!
Önceki haberSıradanlaşmış kötülüğün ötesi
Sonraki haberİsrail’den, 4 Avrupa ülkesinin Filistin devletini tanıma anlaşmasına tepki
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.