Alakır için Kadıköy’de Su Karnavalı

Antalya Kumluca’daki Alakır Vadisinde yapılan sekiz hidroelektrik santraline (HES) karşı yürütülen hukuki mücadeleyi desteklemek için İstanbul’da bir ayara gelen Alakır Kardeşliği Platformu, 25 Nisan’da Su Karnavalı düzenliyor. Kadıköy Kadife Sokak’ta düzenlenecek etkinlikte, çeşitli müzik gruplarının konserleri ve fotoğraf sergisi yer alacak. Karnavaldan elde edilen gelirin, bölgenin tek su kaynağı olan Alakır Nehrinde inşasına başlanan HES’leri engellemek için açılan davanın giderlerinde kullanılacağı açıklandı.

Alakır Kardeşliği Platformu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki pek çok nehrin, yabancı kaynaklı şirketlere pazarlanarak üzerlerine hidroelektrik santralleri kurulmasına izin verildiği öne sürüldü. Alakır Nehri’nin de bundan nasibini aldığının belirtildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Günümüzde Alakır Nehri, kaynağından sahile kadar, üzerinde yapılması öngörülen ve bir kısmının da yapımına başlanan 8 adet ‘hidroelektrik santrali’ ile (HES) tamamen yok edilmek istenmektedir. Projeler kapsamında borulara hapsedilecek olan ALAKIR NEHRİ, on binlerce yıldır doğal olarak kendi yatağından akarak hayat verdiği tüm bitki, hayvan ve insanlardan çalınmak istenilmektedir. Vadinin ve bölgenin tek yaşam can damarı olan Alakır Nehri’nin üzerindeki bu katliam projesinin gerçekleşmesi halinde, onun suyundan, kendine özgü mikro ikliminden faydalanan tüm canlılar, öncelikle de ‘kırmızı benekli alabalık’ (salmo trutta) ve nehirde yaşayan onlarca canlı ve etrafındaki birçok bitki türü yok olacaktır.”

HES’lerin tamamlanmasıyla Alakır Nehri’nin gürleyen sesinin vadiden çalınmış olacağının vurgulandığı açıklamada, “vadinin kendine özgü mikro ikliminin değişmesiyle ise, doğanın tüm dengesi bozulacak, yağış rejiminin negatif yönde etkilenmesiyle de kuraklık, sel, erozyon, orman yangını riskinde artış ve hastalıklar ortaya çıkacaktır. Bu koşullarda geçim ve yaşam kaynağı olarak ne tarım ne de turizm yapılabilineceğinden, bölge halkı yöreyi terk etmek zorunda kalacak ve zengin tüm kültürel ve yerel değerleriyle zaman içinde yok olacaktır. Gidecek bir yeri ve olanağı olmayıp bölgede kalanlar ise, santrallerin, orman yangını riski taşıyan ve inanılmaz görsel kirlilikle beraber, yaydıkları güçlü manyetik dalgalarla canlılardaki kanser riskini arttıran dev elektrik direkleri, kabloları ve kuraklıkla yaşamaya çalışmak zorunda kalacaklardır” denildi.

Karnaval programı şöyle açıklandı:
Konserler:
Kadıköy Kolektif (22:15 – 23:15)
Seni Görmem İmkansız (21:30 – 22:00)
Yurdal Çağlar Trio (20:45 – 21:15)
Riksha (20:00 – 20:30)
Aqua Band (19:20 – 19:50)
Son Irmak (18:45 – 19:15)

Fotoğraf sergisi: “3 Koridor + 1 Bahçe” / Tuğçe Şenoğul
www.alakirnehri.org, [email protected]

1503140cookie-checkAlakır için Kadıköy’de Su Karnavalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.