Alakır’daki HES katliamı yargıya taşındı

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinin tek su kaynağı olan Alakır Nehri üzerinde yapılan hidro elektrik santralinin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açıldı. Bölge tarımı için yaşamsal önemi olan Alakır Nehri’ne projelendirilen sekiz HES’ten birinin inşaatı bitmek üzereyken ikisinin başlama aşamasında olduğu öğrenildi. Batı Torosların önemli endemik bitki havzalarından biri olarak bilinen Alakır Vadisi, kırmızı benekli alabalık başta olmak üzere çok sayıda canlı türüne de ev sahipliği yapıyor.

‘HES’LERE GEÇİT YOK!’ PANKARTI TAŞIDILAR

Antalya Konyaaltı Dostları Derneği ile Alakır Kardeşliği Platformu üyelerinin açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal davası nedeniyle Antalya Bölge İdare Mahkemesi önünde bir araya gelen grup üyeleri, Alakır’da yapılacak olan sekiz HES’i protesto etti. Grup üyeleri, “Su boşa akmaz, güneş bize yeter ve HES’lere geçit yok” gibi ifadeler içeren pankartlarla tepkilerini dile getirdiler.

SU YALNIZCA ENERJİ DEMEK DEĞİL

Protesto gösterisinin ardından konuşan Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç, Alakır Nehri’nde yapılacak olan 8 hidroelektrik santralinin Alakır Vadisi’ni yok edeceğini öne sürdü. Santrallerin bölgenin havza planı yapılmadan ve ÇED’e aykırı olarak projelendirildiğini söyleyen Güleç, Devletin ve yurttaşların görevinin, çevreyi ve doğal varlıkları korumak olduğuna işaret etti. Yöneticilerin korumak yerine suyun ticarileşmesini teşvik ettiğini öne süren Güleç, bu anlayışın yalnızca Alakır’ı değil ülkenin tüm su kaynaklarını tehdit ettiğini vurgulayarak, “su yalnızca enerji değil, yaşamdır. Bırakın Alakır özgür aksın!” ifadelerini kullandı.

YURTTAŞLA DEVLET KARŞI KARŞIYA
Davayla ilgili açıklama yapan Avukat İsmail Duygulu, söz konusu davanın inşası bitme aşamasında olan Alakır’daki HES I. için açıldığını, planlanan diğer yedi santral için de yeni davalar açacaklarını dile getirdi. Davanın, bölgedeki HES’in inşası için ÇED raporuna gerek duymayan Antalya Valiliği aleyhine açıldığını belirten Duygulu, yurttaşın çevreyi korumakla görevli olan devletle karşı karşıya geldiğini vurguladı. Duygulu, Alakır’da yargı denetiminin işletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
İLGİLİ FOTOĞRAFLAR:


1. Ağaç katliamının fotoğrafı

2. Alakır vadisinde yaşayan çevre görüllüleri katliamı böyle görüntülediler

3. Alakır vadisinin birki zenginliği iş makinalarına direniyor

4. Hediye Gündüz

5. Hediye Gündüz ve Hasan Toker

6. HES inşaatı çok sayıda kızılçamı yok ediyor

7. İncele gezisi sırasında iş makineleri çalışmasını sürdürdüler

8. İnceleme gezisinden

9. İşte alakırdaki ağaç katliamın belgesi

10. İşte alakır’daki HES katliamının fotoğrafları

11. Karacaören köyündeki toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı

12. Köylüler kahve toplantısında HES sıkıntılarını dile getirdiler

13. Köylülerin sözcüsü mehmet başar

14. Platform üyeleri el ele tutuşarak ağaç kıyımını protesto ettiler

1501030cookie-checkAlakır’daki HES katliamı yargıya taşındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.