Albay Öz’ suçlamaları reddetti

Davanın görüldüğü Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin yazısı üzerine Öz’ün talimatla savunmasını alan Bursa 3. Sulh Ceza Mahkemesinin duruşma tutanağından derlediği bilgilere göre, duruşmada Öz’ün kimlik bilgilerinin alınmasının ardından Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin talimat evrakı, ekleri ve iddianame okundu.

Hakim Abdulgafur Avcı’nın yasal haklarını hatırlatarak, ”yüklenen suç hakkında açıklamada bulunmamasının kanuni hakkı olduğunu” bildirmesi üzerine söz alan Öz, ”Duruşmadan vareste tutulmayı talep ediyorum. Baro başkanlığından herhangi bir müdafi talebim yoktur. Susma hakkımı kullanmayacağım. Sorulan sorulara bizzat cevap vereceğim” diyerek savunmasını yaptı.

Olayla ilgili daha önce tanık sıfatıyla Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesinde ifade verdiğini anımsatan Öz, o tarihte Trabzon Jandarma Komutanı olduğunu, şu anda Bursa’da görev yaptığını belirtti.

Öz, 16-17 Ocak 2007’de denetim yapmak üzere Trabzon’a gelen dönemin jandarma bölge komutanıyla birlikleri denetlediğini, 20 Ocakta da Gümüşhane-Trabzon il sınırlarındaki Zigana Dağları’na gittiklerini söyledi.

Geceyi Zigana’da geçirdiklerini, ertesi gün bölge komutanının Gümüşhane’ye gittiğini, kendisinin de Trabzon’a döndüğünü kaydeden Öz, şu bilgileri verdi:

”Biz Zigana’dayken emniyet müdürü aradı. Ogün Samast’ın babasının emniyete gelerek televizyondaki görüntülerden oğlunun Hrant Dink’i vuran kişi olduğunu söylediğini söyledi. Bu arada bana bağlı istihbarat birimindeki arkadaşlar da beni aradılar, Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili bir kısım bilgiler olduğunu, ne yapmamız gerektiğini sordular. Ben de onlara ‘Bakın, değerlendirin, çekin ve emniyete de bildirin’ diye talimat verdim. İl merkez bölük komutanını da emniyet ile birlikte görevlendirdim. İstihbarat Şube Müdürümüz Yüzbaşı Metin Yıldız’dır, İl Merkez Bölük Komutanı da Mehmet veya Murat ismindeki kişidir. Şu anda tam olarak anımsayamadım. Samsun emniyeti ile jandarması şahsın yakalandığını bölge komutanına haber verdi. Beraber olmamız nedeniyle ben de öğrendim. Pazar veya pazartesi günü çekilen istihbarat bilgisini genel komutanlığa ve ilgili birimlere gönderilmek üzere imzaladım. Ancak daha önce bilgi gitmiştir. Ben daha sonra bizde kalan suretlerini imzaladım.”

BERAATİNİ İSTEDİ

Jandarma komutanı olarak kendisine aylık gidilen görevlerle ilgili bilgi verildiğini, kendisinin de harcırahların ödenmesi için gerekli yazıları yazdığını ifade eden Öz, ”Alınan istihbaratlar gelir, haber kayıt formuna kaydı yapılır, komutana arz edilir. Komutanın emriyle ilgili birimlere bildirilir. Toplantıda gündeme getirdiklerini söylüyorlar. Ancak ben böyle bir şeyin gündeme geldiğini hatırlamıyorum. Toplantıda böyle bir husus gündeme getirilirse kayda alınması gerekir, en azından kendi kayıtlarında olması gerekir. Suçlamayı kabul etmiyorum, belgelerin gerçeğe aykırı düzenlendiği doğru değildir. Böyle bir husus gerçekleşmemiştir. Beraatimi talep ediyorum”dedi.

Müdahil avukatlarının soruları üzerine 09.00-09.30 saatlerinde intikal eden olaylarla ilgili 50 kadar görüşme yaptığını, bunları bölge komutanına günlük vukuat olarak arz ettiğini kaydeden Öz, konunun toplantıda gündeme geldiği yönündeki iddiaları kabul etmediğini yineledi.

Öz, ”Gündeme gelmişse ilgili personelin görev sonuç raporuna yazmış olması gerekir. ‘Bunu bunu duydum’ diye yazması gerekir. O zaman ben de ‘söyledim’ diyeyim. Bu belgeyi hazırlama mükellefiyeti personele aittir. Görmediğim belgeyi nasıl imzalayayım? Her gidilen görevin sonuç raporlarını kontrol etmem. Bunları bölge jandarma komutanı yapar. İlgili kişi bir kişinin öldürüleceği konusunda bilgi alırsa rapor eder. Hrant Dink öldürülmeden önce ismini duymamıştım”dedi.

Avukatın ”Bir gazetecinin öldürüleceğinin istihbaratının önemli olup olmadığı” konusundaki sorusuna cevap vermeyeceğini bildiren Öz, ”Bir maçta insanlar kızıyor ve birçok şey söylüyor. Duymadığım, hatırlamadığım bir olayı yorumlatmaya çalışıyorsunuz” dedi.

Asıl davanın Trabzon’da görülmesi nedeniyle, Ali Öz’ün savunmasının dosya halinde Trabzon’a gönderileceği bildirildi.

1203310cookie-checkAlbay Öz’ suçlamaları reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.