Altın Portakal’a Kurak Günler ve Karanlık Gece damga vurdu

Altın Portakal Film Festivali ödül töreniyle sona erdi. Festivale 9 dalda ödül kazanan Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi damga vurdu. “En İyi Film” ise Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmine verildi.
Altın Portakal Film Festivali ödül töreniyle sona erdi. Antalya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen gecenin sunuculuğunu Yekta Kopan ve Nefise Karatay üstlendi.
Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek “İyi ki varsın Altın Portakal, iyi ki varsın sinema. Türk sineması ve sanatçılarımız olmadan Altın Portakal olamaz. Altın Portakal kendi değerleriyle güzeldir. Festivallerin, konserlerin iptal olmadığı aydınlık bir Türkiye’de buluşmak üzere” dedi.
Merakla beklenen Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ödüllerine “Kurak Günler” filmi damga vurdu. “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Yardımcı Erkek”, “En İyi Müzik”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “Cahide Sonku Ödülü”, “SİYAD En İyi Film”, “Film-Yön En İyi Yönetmen” olmak üzere 9 dalda ödül kazandı. “En İyi Film” ise Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmine verildi.
“ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM!”
Ödül töreninde yapılan konuşmalarda Gezi tutsaklarına, Boğaziçi direnişine, İran’da mücadele eden kadınlara ve Cumartesi Anneleri’ne vurgu yapıldı. En İyi Yardımcı Erkek Ödülü alan Erol Babaoğlu “Filmimiz coğrafyamızın erkek egemen dünyasına, adalet temsilcisinin çakallar sofrasına oturuşuna ve sonrasına kamerasını çeviren bir film. Bize kurtulmamız, iyileştirmemiz gereken zihniyeti gösteriyor hikayesiyle. O yüzden bu ödülü bu zihniyete karşı mücadele veren herkesle paylaşmak istiyorum. Erkeklik komplekslerini güçle ve sömürüyle bastırmaya çalışanlardan ve savaş çığırtkanlarından kurtulabilmemiz, çakallar sofrasından kalkabilmemiz için; ağır uykulardan uyunmamız, utanmayı, vidanı hatırlayarak adil ve çok sesli bir dünyayı kurabilmemiz için mücadele eden, üreten, varlığını ortaya koyan herkesle bu ödülü paylaşmak istiyorum. “Özellikle kadınlarla; İran’da özgürlük çığlıklarıyla sokakları dolduran, canlarını ortaya koyan, tarih yazan kadınlarla. Ve son olarak kent, kültür ve ekoloji mücadelelerinde her zaman en ön saflarda yer almış ekmek kadar temiz, su gibi aydın Mücella Yapıcı ile ve tüm Gezi tutsaklarıyla paylaşıyorum. Özgürlük için mücadeleye devam!” dedi.
“HATIRANIZIN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLEN KİMSEYİ BULAMAYACAKSINIZ”
En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Emin Alper ise Boğaziçi direnişine selam göndererek “Ben sinema okumadım, Boğaziçi Üniversitesinden mezunum. Yönetmen olmamda Boğaziçi Üniversitesinin üzerimde inanılmaz bir katkısı vardır, özellikle Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünün ve daha sonra master, doktora yaptığım yıllardan Mithat Alan Film Merkezinin. Rektörlük kararıyla görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü Yönetim Kurulu ve Mithat Alan Film Merkezi… Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum gerçekten utanıyorum, bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan bu hayasız saldırıdan gerçekten utanıyorum ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor, Boğaziçi Üniversitesi kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak; Gezi direnişçileri kazanacak, hemen yanı başımızda işgalci diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak, zalim Mollalara karşı direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunu söylüyor ‘kazanamayacaksın’ diyor. Tarih sizin yanınızda değil insanlığın özgürlük talebini susturamayacaksınız, kazanamayacaksınız ve yıllar sonra hatıranızın önünde saygıyla eğilen kimseyi bulamayacaksınız.” ifadelerini kullandı.
CAHİDE SONKU ÖDÜLÜ ÇİĞDEM MATER’E
Festivalde, sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek için Cahide Sonku anısına verilen ödül, Gezi Davası’ndaki skandal kararla 18 yıl hapis cezası alan Çiğdem Mater’e verildi.
“KİMSENİN ANADİL HAKKI İÇİN KONUŞMAK ZORUNDA KALMADIĞI BİR ÜLKE”
En İyi Senaryo Ödülü’nü alan Karanlık Gece filminden, Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’in konuşmaları da gecede dikkat çekti. Ödülü alan Murat Uyurkulak, “Çok teşekkür ederim, ben uzatmadan… Bugün günlerden cumartesi, bu ödülü on yıllardır devletin kaybettiği evlatlarına, çocuklarına bir mezar arayan Cumartesi Annelerine ithaf ediyorum” diye konuşurken beraber sahneye çıkan Özcan Alper ise şunları söyledi: “Bu zor senaryo sürecinde benimle birlikte çalışan Murat Uyurkulak’a teşekkür etmek istiyorum çünkü çok büyük bir emek harcadı. Umarım daha aydınlık senaryolar yazacağımız günler gelir. Sorun 10 yıl değil Cumhuriyetin 100 yılını değerlendirmeliyiz. Birileri için değil herkes için eşit yurttaşlık. Kimsenin anadil hakkı için hâlâ konuşmak zorunda kalmadığı bir ülke diliyorum.”
ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
  • En İyi Film: Karanlık Gece
  • Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Ayna Ayna (Belmin Söylemez)
  • Behlül Dal En İyi Film Ödülü: Kar ve Ayı (Selcen Ergun)
  • En İyi Yönetmen: Emin Alper (Kurak Günler)
  • Cahide Sonku Ödülü: Çiğdem Mater (Kurak Günler)
  • En İyi Senaryo: Murat Uyurkulak, Özcan Alper (Karanlık Gece)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kar ve Ayı)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Selahattin Paşalı(Kurak Günler), Cem Yiğit Üzümoğlu (LCV)
  • En İyi Görüntü Yönetmeni: Christos Karamanis (Kurak Günler)
  • En İyi Kurgu: Özcan Vardar, Eytan İpeker (Kurak Günler)
  • En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven (İguana Tokyo)
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Laçin Ceylan (Ayna Ayna)
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erol Babaoğlu (Kurak Günler)
  • En İyi Müzik: Kurak Günler (Stefan Will)
  • Murat Özer SİYAD En İyi Film Ödülü: Kurak Günler (Emin Alper)
  • Erden Kral Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Emin Alper (Kurak Günler )
ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
  • En İyi Film: Ziyaretçi (Martin Boulocq)
  • Jüri Özel Ödülü: Valerian Evleniyor (Michal Vinik)
  • En İyi Yönetmen: Damian Kocur (Ekmek ve Tuz)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Marina Fois (Canavarlar)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Pejman Jamshidi (Mahkeme)
ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI
  • En İyi Kısa Film: Ben Tek, Siz Hepiniz
  • Jüri Özel Ödülü: Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada
ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
  • En İyi Belgesel: Kim Mihri
  • Jüri Özel Ödülü: Düet
(Antalya/EVRENSEL)
2638460cookie-checkAltın Portakal’a Kurak Günler ve Karanlık Gece damga vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.