Amerikan TV’lerinde asparagasa ihtar

ABD Federal İletişim Kurulu- FCC, şirketlerin pazarlama stratejilerine uygun şekilde üretilmiş sahte haber yaptıkları gerekçesiyle, sayıları 77’yi bulan TV kanalına birer ihtarname çekti.

İhtarnameye göre, 2005-2006 yayın döneminde Amerikan izleyicisine gösterilen haberlerin büyük kısmı, şirket ürünlerini satmaya yönelik bir kurgudan oluşuyordu. Kurgu, söz konusu ürünü bir biçimde, TV izleri için değerli gösterecek haber yöntemiyle, ustaca hazırlanmıştı.

FCC bundan böyle bu tür haber veren TV’lere karşı yaptırım uygulayacağını ihtar mektubuna ekledi. Her yalan haber için, dakikası başına yasalardan kaynaklanan 32 bin 500 Dolar para cezası yaptırımı TV yöneticilerine hatırlatıldı. Yasaya göre, şirket ürünü tanıttığı apaçık olan haberlere, “sponsor-katkı veren” firma adını koymak gerekiyor.

TV’lerin bu yollu sahte haber üretmelerini tanımlamak üzere yapılan açıklamaya göre, “CBS., Walt Disney TV., ve ABC” gibi bazı kuruluşların geçen Ocak ayında yayınladığı bir haberde, cep telefonu üreten bir kartelin ürününü tanıtıcı biçimde haber yapılmıştı. Haberde, güya tarafsız bir gözlemci olarak tanıtılan elektronik bilimdalından bir uzman-profesör, yayında cep telefonlarından söz ederken, lafı özellikle habere para yatıran uluslararası firmanın ürününe getirmiş bulunuyordu.

Amerikan TV’lerinde piyasayı hareketlendirmeye yönelik bu türden sahte haberlerin oranı, genel haber ortalamasının yüzde 87’sine yaklaşıyor. Geriye kalan haberlerin çoğuysa, ardı ardına tekrarlanan cinayet, polisin arabayla suçlu takibi, mısır rekoltesini açıklayan tahminler, İsrail yanlısı Ortadoğu haberleri ve Katrina benzeri kasırga haberlerinden oluşuyor.

1134950cookie-checkAmerikan TV’lerinde asparagasa ihtar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.