Rum Kesimi, sorunu 9 başlıkta topladı

Rum Ulusal Konseyine dün müzakerelerin seyri hakkında bilgi veren Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev ve Rum Yönetimi Başkanlığı Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis arasında yürütülmekte olan müzakerelerin çıkmaza sürüklenmediği ancak çok zorlukla karşılaştığını açıkladı.


Güneyde yayınlanan  ulusal gazeteler de Başkan Papadopulos’un  8 Temmuz anlaşmasından memnun göründüğünü vurgulayarak “Bu anlaşma; Kıbrıs sorununa yeni bir yaklaşım demek oluyor, sorunu; Annan planıyla girdiği çıkmazdan çıkarıyor, ön hazırlıkların iyi yapılmasına ve takvimlerden kaçınılmasına ilişkin bizim tarafın tezlerini benimsiyor” yorumunda birleştiler.


Basın ayrıca Tük tarafının müzakerelerin zamana yayılmaması için  görüşmelerde her konu için ayrı ayrı görüşme takvimi olması gerektiğini savunduğunu belirterek “Yine, ‘yeni ortaklık’ şartında ısrar ediyor ve çözümün AB’nin birincil hukuku olması gerektiğini düşünüyor” yorumunui aktardı.


RUM TARAFININ 9 KONU BAŞLIĞI


Başkan Tasos Papadopulos  Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına sunduğu belgedeki toplam 9 konu başlığı şöyle;


1-YÖNETİM:
Anayasaların hazırlanması, AB içerisinde işleyecek  olan federal sistemlerin incelenmesi, siyasi eşitlik, insan hakları,  temel özgürlükler, iki federal devlet ve eyaletler arasında yetki paylaşımı, yürütme organı düzeyinde karar alma mekanizması, , kamu hizmeti yapısı-oluşumu ve karar alma, federal yasaların hiyerarşisinin iki eyalet yasalarının üzerinde olması,  anlaşmazlıkların çözüm öngörüsü, Mahkeme oluşumu, v.b.
2-AB KONULARI:
AB’nin bütün organlarına katılım ve temsiliyet, Avrupa müktesebatının tam uygulanması, geçiş finansmanı,.
3-MÜLKİYET:
Mülkiyet sayımı, göçmen mülklerinin inkişafına moratoryum, göçmenlerin geri dönüş prosedürü ve takvimi, malların bugünkü yabancı mal kullanıcıları için geçiş düzenlemeleri, (diğer devletteki) mal kiralama veya satışla ilgili geçici koruyucu önlemler.
4-EKONOMİK BÜTÜNLEŞME:
Çözümün maliyetinin hesaplanması,  vergiler, kamu yönetimi,  iş dinamiği alımı, sosyal sigortalar, emeklilikler, Merkez Bankası, bankacılık sistemi, Avro konuları, altyapıların birleştirilmesi, v.b.
5-TOPRAK İLE DENİZCİLİK VE HAVACILIK KONULARI:
İki eyalet arasındaki hattın detaylı çizilmesi, kişilerin yeniden iskanı ve maliyeti, su kaynakları, kıta sahanlığı, Sivil Havacılık, ulusal havacılık, hava limanları, hava trafik kontrolü, merkezi hükümetin kuruluş yeri, , milli parklar, v.b.
6-GÜVENLİK:
Yabancı askerlerin çekilmesine ilişkin kısa prosedürü de içerecek şekilde çözümün hayata geçirilmesi,  denizcilik güvenliği, havacılık güvenliği,  geçiş dönemi içerisinde kişilerin dolaşımı,  Kıbrıs’ın Avrupa Ortak Dış Siyaset ve Savunma’ya katılımı, Kıbrıs’ın içişlerine dış müdahalelerin engellenmesi, Kuruluş Anlaşmaları’nda bugünkü şartlara yanıt verecek olası değişikliklerin incelenmesi.
7-ENERJİ VE DOĞAL KAYNAKLAR:
Elektrik, çevre, su, atıkların işlenmesi, v.b.
8-VATANDAŞLIK:
Muhaceret, Kıbrıs kimliğinin edinilmesi, her toplumun kimliğinin edinilmesi, Shengen Sözleşmesi, v.b.
9-KÜLTÜREL MİRAS:
Arkeolojik yerler, dini anıtlar, eğitim ve spor, başka ülkelerde kullanılmış olan bir arada yaşama metotlarının incelenmesi, milli sembollerin kullanılması, milli ve dini kinin  cesaretlendirilmesinin yasaklanması, v.b.

691980cookie-checkRum Kesimi, sorunu 9 başlıkta topladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.