‘Anayasa onayı tatmin edici değil’

ABD’den sonra işgal Koalisyonu’nda başı çeken İngiltere’deki ciddi ulusal gazeteler, Tony Blair hükümetinin önemsemesine karşın Irak Anayasası’nın önemli bir işlevi olamayacağını öne sürdü.

The Times, “Irak evet oyu kullandı ama Sünniler anayasanın geri tepeceği uyarısında bulunuyor” başlığını kullandı. The Independent gazetesinin başyazısında da anayasanın kabulünün tatmin edici olmadığı görüşünü savundu. Gazete şu yorumu yaptı:

“ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair için anayasanın kabulü, Irak’ın demokrasiye giden yolunda bir dönüm noktası. Hemen her gün patlamalar, adam kaçırma olayları, cinayetlerin yaşandığı Irak’ta görev yapan askerler, sıradan Iraklılar için ise anayasa her gün çıkan ölü listelerinden daha önemli değil.”

“IRAK’TA DEVLET YOK Kİ”

Independent gazetesi yazarlarından Patrick Cockburn da, “Devlet yoksa, anayasa kabul edilmiş, ne fayda?” diye sorarak şu yanıtı aradı:

“Bush ve Blair her şeyin yoluna girmeye başladığını söylüyor ama bu doğru değil: Durum giderek kötüleşiyor. Anayasanın kabul edildiği açıklandı. Washington ve Londra bunu tünelin ucundaki ışık olarak görecektir, buna şüphe yok. Ne var ki Bağdat’tan bakıldığında, Irak’ta kimse yasalara uymaz ve ortada bir devlet yokken anayasanın kabul edildiği fikri manasız geliyor.”

“İŞGALCİLER KALICI”

The Independent gazetesi bir başka haberinde de diğer ulusal gazeteleriyle aynı görüşü paylaşarak ABD’nin başını çektiği işgalcilerin Irak’ta kalıcı olduğunu öne sürdü. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (USAM) tahminlerine göre Irak’tan çekilme işi sıradaki ABD başkanına kalacak. USAM’a göre, ABD ve İngiliz güçleri, direnişi sona erdirmekte yetersiz kaldıkları için, ABD birliklerinin büyük bölümü gelecek başkanlık dönemine dek Irak’ta kalmaya devam edecek. ABD’li askeri komutanlar da, Iraklı güvenlik güçlerini eğitmelerinin, en az iki yıl alacağını itiraf etmişlerdi.

The Financial Times ise Irak anayasasının kılpayı kabul edildiğinin altını çizerek bazı gözlemcilerin, bu durumun ülkede bölünmeyi artıracağı kaygısını yansıttı.

1116940cookie-check‘Anayasa onayı tatmin edici değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.