Ankara’da 7 örgütten asgari ücret eylemi

EMEP, HDP, TİP, EHP, Halkevleri, SMF ve TÖP’ün Ankara il örgütleri Ulus Meydanı’nda yaptıkları açıklamayla asgari ücrete zam yapılması taleplerini bir kez daha dile getirdi, mücadele çağrısı yaptı.

Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Ankara il örgütleri, Ulus Meydanı’nda yaptıkları ortak açıklamada asgari ücrete zam yapılmasını istedi. Açıklamada “Zamlar geri alınsın, ücretler artırılsın” sloganı atıldı.

Açıklamada, patronlar yılın ilk çeyreğinde kâr rekorları kırarken emekçilerin market filelerinin günden güne daha da küçüldüğüne dikkat çekildi. Asgari ücrete yapılan zammın daha ay başı gelmeden eridiği belirtilen açıklamada, “Temel tüketim ürünlerinden temel hizmetlere kadar her gün her şey zamlanıyor. Bizler ise hâlâ aralık ayında asgari ücrete yapılan ve artık eriyen maaşları almaya devam ediyoruz. Ortada bir yokluk varsa yokluğu en güzel biz paylaşırız ama görülüyor ki yokluk değil yoksullaştırma politikaları işliyor. Patronlar daha fazla zenginleşiyor, bizler daha fazla yoksullaşıyoruz. Hem daha fazla çalışıyoruz, üretiyoruz hem de daha azına razı olmamız bekleniyor” denildi.

“YETER ARTIK, HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ!”
Aralık ayında asgari ücrete yapılan zam oranında bile zam alamayan milyonların açlık sınırının çok altında hayatta kalmaya çalıştığı, emekli maaşlarının asgari ücrete bile yaklaşamadığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bütün kışı battaniye altında, karanlıkta oturarak geçirdik. Çünkü ne elektriğe ne de doğal gaza gelen zamlara yetişmemiz mümkün değildi. Arabalarımıza mazot koyamıyoruz, evlerimizin önünde yatıyor. Marketten, pazardan artık tane ile meyve ve sebze alıyoruz. Ucuz ekmek, ayçiçeği yağı alacağız diye kuyruklarda ömrümüzü tüketiyoruz. Yeter artık! Hakkımız olanı alacağız! Eşit bölüşüm istiyoruz. Patronlar daha fazla kazanıyorsa bizler de daha fazla kazanmak istiyoruz. Asgari ücrete, tüm ücretlere insanca yaşamaya yetecek kadar zam istiyoruz! Temel ürünlere ve temel hizmetlere yapılan tüm zamlar geri alınsın istiyoruz. Tüm halkımızı sesimizi çoğaltmaya, birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Birlikte daha yüksek ses çıkartırsak, daha güçlü oluruz!”

Açıklamanın ardından çeşitli işkollarından işçiler söz aldı.

OSTİM’den bir işçi: Zamlar karşısında ücretlerimiz eriyor. Asgari ücrette gelen zamlar maaşı alamadan gitti. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Biz biliyoruz ki işçiler yan yana gelirse kazanırlar.

İnşaat işçisi: Herhangi bir güvencemiz yok. Eskiden ay sonunu getiremezken şimdi hiç getiremiyoruz. Çocuğumuzu okula gönderemeyecek durumdayız. Birlik, beraberlik olmadan hiç bir yere varamayız.

Sağlık işçisi: Buraya büyük bir öfkeyle geldim. Bu sabah markette alışveriş yaptım ve 300 lira ödedim. 6 bin lira alıyorum, iki çocuk okutuyorum. İki üç günlük alışverişe 300 lira veren bir işçi nasıl geçinebilir? Ankara/EVRENSEL

2608800cookie-checkAnkara’da 7 örgütten asgari ücret eylemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.