Annan’ın Zirveye katılmasına sevindi

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugün Brüksel’de başlayacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi sırasında BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın iştirâki ile Kıbrıs’la ilgili bir mini zirve toplanabileceği yönünde basında çıkan haberlerle ilgili olarak, ”Hiç zararı yok, yapsınlar. Zannedersem Sayın Kofi Annan Kıbrıs meselesinin ne olduğunu daha iyi anlamıştır” dedi.


Cumhurbaşkanı Denktaş, bir kabûlü sırasında bir soru üzerine açıklamada bulunurken, ”Kıbrıs meselesi işgal meselesidir. Rumlar’ın ortaklık cumhuriyetini 40 yıldır işgal teşebbüsünün devamıdır” dedi.


”Rum işgalinin bir kısmının Türkiye sayesinde önlendiğini ve Türk ortağın haklarının kurtarıldığını” vurgulayan Denktaş, ”Ancak Rum yönetiminin hâlâ daha sahte bir unvan altında Kuzey’i de işgal etme hakkını ileri sürdüğünü” kaydetti. Denktaş, ”Rum tarafı, bu maksat için silahlanmaktadır. Avrupa Birliği’ne de bu işgali tamamlamak için girmiştir” dedi.
AB’nin, Rum tarafını, ”Kıbrıs’ın yarısını meşru Kıbrıs hükümeti” olarak kabul etmekle en büyük hatayı yaptığını belirten Denktaş, bu hata üzerine barış ve uzlaşma olamayacağını vurgulayarak, ”Bu hata düzeltilmelidir” dedi.


Cumhurbaşkanı Denktaş, şöyle devam etti:


”Ümit ederim Sayın Genel Sekreter, bu yönde Avrupa Birliği ülkelerine ışık tutar. Yoksa eski unvan üzerine masaya otururlarsa ve ‘halledilir’ diye yaklaşırlarsa bu iş yine hallolmaz. Hallolabilmesi için Rumların, Kıbrıs Türklerinin hükümeti olmadığı herkes tarafından kabul edilmelidir. Bu kabul edilmedikçe Kıbrıs meselesi her iki tarafı da tatmin edecek şekilde halledilemez. Onun için bekleyelim, görelim.”


Denktaş, Kıbrıs’ta varılacak bir uzlaşmada Kıbrıs Türkünün bağımsızlığının temel olduğunun altını çizerek, ”Ne olursa olsun bize düşen görev bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır, bağımsızlığımıza sahip çıktığımızı ve çıkacağımızı ve herhangi bir uzlaşmada bağımsızlığımızın temel olacağını dünyaya göstermektir. Bu da içte bu konuya akıllıca eğilmekle olur, bağımsızlığı feda ederek, önemsemeyerek olmaz. Her gün söylüyorum ve her gün söylemeye devam edeceğim, inşallah anlarlar” dedi.


Cumhurbaşkanı Denktaş, ”Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye raporunu onaylamasını nasıl değerlendirdiğinin” sorulması üzerine de ”Bunun iyi bir gelişme olduğunu, esas kararı verecek olanlara bir gösterge olduğunu” söyledi.


”Türkiye’nin artık bu aşamada herhangi bir yeni şartı kabul edeceğini sanmadığını” ifade eden Denktaş, ”Tabii konuşmalar arasında ortaya attıkları şartlar var. Onları Türkiye’nin kabul edebileceğini sanmıyorum. Ama yarın esas karar ne çıkacak, onu bir görelim, ona göre bir değerlendirme yaparız” diye konuştu.



 

676690cookie-checkAnnan’ın Zirveye katılmasına sevindi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.