Antalya’ya kirli suyu içirmeyin çağrısı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Yıllardır Isparta kentinin yanı sıra birçok ilçe ve köy yerleşiminin atık sularıyla kirletilen Karacaören Barajının Antalya’ya içme suyu olarak verilmesi projesinin iptali istendi…

Antalya Kent Konseyi Karacaören Barajı’nın ağır kirlilik taşıyan sularının kente içme suyu olarak verilmesini sağlayacak projenin durdurulması çağrısında bulundu. Projeyle ilgili ihalenin yapılmasının üzerinden 6 ayı aşkın süre geçmesine rağmen konuyla ilgili açıklama yapılmadığına işaret eden Antalya Kent Konseyi’nin konuyla ilgili açıklamasında, “Dünya Covid-19 pandemisiyle uğraşırken ve sağlıklı yaşam hassasiyeti bu kadar gündemdeyken Antalya’ya çinkodan siyanüre ağır metallerle dolu, kirliliğin had safhada olduğu yapılan analizlerle ortaya çıkarılan Karacaören Barajı’ndan içme suyu temin edilmesinde ısrar edilmesi büyük bir yanlıştır” ifadelerine yer verilerek DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne projeden vazgeçme çağrısında bulunuldu.

Türkiye’nin turizm başkenti olarak görülen Antalya 2,5 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin beşinci büyük kenti haline geldi. İl nüfusunun yarıdan fazlası ise dört ilçeye ayrılan Antalya kent merkezinde yaşıyor. Su kaynakları açısından şanslı iller arasında yer alan kentte son yıllarda hızla artan betonlaşma ve kirlilik, karstik bir coğrafyaya sahip olan Antalya’nın sularını da tehdit ediyor.

YARIM BIRAKILAN PROJE 2021’DE YENİDEN İHALE EDİLDİ

Yıllardır büyüyen kentin su ihtiyacını karşılamak için tartışılan senaryolardan biri olan Karacaören Barajından su temini için planlanan proje, 2014 yılında uygulamaya konuldu. Kent kamuoyu ve meslek odaları ise içme suyu niteliği taşımayan Karacaören Barajından su alımına karşı çıkmıştı. Yaklaşık dörtte birlik kısmı tamamlanan ancak 2017’de yarım kalan su isale hattı projesi için Şubat 2021’de yeniden ihaleye çıkıldı.

YUKARI HAVZANIN KANALİZASYONU İÇME SUYU REZERVİNE AKIYOR

DSİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ihalenin hangi firmaya verildiğine yönelik bir açıklama yapılmazken, Isparta kentinin atık sularının halen arıtılmadan baraj gölüne karışması tepki çekiyor. Karacaören Barajının su toplama havzasında ayrıca büyüklük küçüklü birçok yerleşimin kanalizasyonu da arıtılmadan içme suyu rezervine akıyor.

BARAJ GÖLÜ İÇİN ÖZEL HÜKÜM ÇIKARILDI AMA UYGULAMA YETERSİZ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2017’de çıkardığı Karacaören Barajı Özel Hükümleri içme suyu rezervi olarak ayrılan baraj gölünü kirlilikten korumayı amaçlıyor ancak bu konuda atılan adımlar henüz beklenen düzeyde değil. Adeta atık deposuna dönüşen Karacaören 2 Barajından alınacak suların arıtma işleminden geçirildikten sonra Antalya’ya içme suyu olarak verilmesi projesine yönelik tepkiler ise sürüyor.

ANTALYA KENT KONSEYİ BİR KEZ DAHA UYARIDA BULUNDU

Antalya Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, ihalenin üzerinden 6 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen ihale sonucuna ilişkin bir açıklama yapılmadığına dikkat çekilerek, “İhalenin sonucuyla ilgili açıklık ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda kamuoyuna açıklama yapılmalıdır” denildi.

‘KARACAÖREN’DEN İÇME SUYU ISRARI BÜYÜK BİR YANLIŞTIR’

Maliyeti 700 milyon TL olarak açıklanan içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi projesine ilişkin açıklamada,  “Dünya Covid-19 pandemisiyle uğraşırken ve sağlıklı yaşam hassasiyeti bu kadar gündemdeyken Antalya’ya çinkodan siyanüre ağır metallerle dolu, kirliliğin had safhada olduğu yapılan analizlerle ortaya çıkarılan Karacaören Barajı’ndan içme suyu temin edilmesinde ısrar edilmesi büyük bir yanlıştır” ifadelerine yer verildi.

DSİ VE BÜYÜKŞEHİR’E “PROJEDEN VAZGEÇİN” ÇAĞRISI

“Antalya Kent Konseyi olarak, projenin tarafları olan DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımızı bir kez daha yineliyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi: “Karacaören Barajı’ndan Antalya’ya içme suyu temin projesinden vazgeçilmesini istiyoruz ve bu projeden vazgeçildiğini de kamuoyuna bir an önce duyurulmasını bekliyoruz. Bu projeden vazgeçilmelidir. Antalya halkının üstün yararı doğrultusunda, halk sağlığını dikkate alacak daha ekonomik, daha temiz ve daha sağlıklı içme suyu projelerinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarcıyız.”

 

2548810cookie-checkAntalya’ya kirli suyu içirmeyin çağrısı
Önceki haberEmperyalist savaşlar ve sömürgecilik ekosistemi yok ediyor
Sonraki haberTekrarlanan travma…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.