Anti terör yasasına 10 yıl katlanılacak

Başbakan John Howard, eyalet ve bölge başbakanlarıyla geçen hafta gerçekleştirdiği terör zirvesinde, diğer başbakanların yeni anti terör yasalarına zaman sınırı konması konusundaki baskılarına boyun eğdi ve yasanın 10 yıl sonra otomatik olarak yürürlükten kaldırılmasını kabul etti.

Londra bombalamaları ardından Avustralya’da yaşayan potansiyel teröristlere karşı çıkarılacak yasa 5 yıl sonra da gözden geçirilecek. Bütün eyalet ve özel bölge parlamentolarından yıl sonundan önce geçirilmesi planlanan ve başbakanların üzerinde anlaştığı yasa 2006 başında yürülüğe girecek.

Eyalet ve bölge başbakanlarına global ve Avustralya’daki güvenlik konularında ASIO, ANO ve Federal Polis tarafından gizli brifing verildi.  Liderlere bu brifinglerde Avustralya’da önemli miktarda “aşırı müslüman” yaşadığı, Avustralya toprakları üzerinde bir terörist saldırının mümkün olduğu anlatıldı.

Başbakanların üzerinde anlaştığı yasaya göre terör şüphelileri, ki bunlar 16 yaşına kadar genç olabilir, iki haftaya kadar herhangi bir suç yüklenmeden gözaltında tutulabilecek. Şüphelilerin gidip geldikleri yerler mahkeme kararıyla sınırlandırılabilecek. Ciddi durumlarda, şüpheliye “ev hapsi” uygulanabilecek.

Polise, yolda geçenlerin üzerini, araçlarını arama yetkisi de veriliyor. Anti terörizm araştırmaları ve eğitim için 40 milyon Dolar harcanacak. Avustralya’nın en büyük 11 havalanının güvenliğinden Federal Polis sorumlu olacak. Gözetleme kameralarının kullanımı yaygınlaştırılacak, istasyon, havaalanı gibi merkezlerde çanta ve bavul gibi bagajları sahipsiz bırakanlar cezalandırılacak. Polisin gözaltına alma yetkisi Commonwealth Ombudsman tarafından kontrol edilecek ve gözaltına alınanlar avukatlarıyla görüşebilecek. Federal Hükümet terörü öven kuruluşları yasaklayabilecek.

Eyalet ve bölge başbakanlarının yasaya zaman sınırı koydurması, insan hakları örgütlerini rahatlatmadı. Yasanın temel insan haklarını sınırlayacağı itirazları dile getirilmeye devam ediyor.

Başlıca insan hakları kuruluşları, müslüman liderler ve avukatlar, yasanın temel insan haklarını sınırlayacağını ileri sürüyor. Liberty Victoria Başkanı Brian Walters, uygulamaların ombudsman tarafından gözlenmesi ya da yasaya zaman sınırı konmasının yeterli tedbir olmadığını ileri sürdü. Walters,  “Önümüzdeki yıllarda bu yasaya sahip olduğumuz için pişman olacağız” dedi. Human Rights and Equal Opportunity Commission Başkanı QC John von Doussa ise, yasanın yürülükte kalma süresinin çok uzun olduğunu ileri sürdü.

FOTOĞRAF: Başbakanların katıldığı zirve geçen hafta Canberra’da gerçekleştirildi.

1115530cookie-checkAnti terör yasasına 10 yıl katlanılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.