Anti Terör yasasının ilk hedefi: 80 kişi

Yeni yasa şüphelilere elektronik bir alet takılarak evlerinden ayrılıp ayrılmadıklarının uzaktan kontrolü ve bu kişilerin çalışmalarının, telefon ya da internet kullanmalarının, belli kişilerle görüşmelerinin yasaklanması imkanı veriyor. Yasa, çıkar çıkmaz, 2002 yılından önce terör örgütleri tarafından eğitildiği bilinen 80 kadar kişiye uygulanacak. Hükümet, bu yasadan önce neredeyse tamamı Müslüman olan bu kişilere yönelik herhangi bir tedbir alma imkanından yoksundu.

RAPOR SİSTEMİ DE GELİYOR

Yasanın yürürlüğe girmesiyle Avustralya’nın “terörist örgüt listesinde” bulunan ve aralarında El-Kaide, Jemaah Islamiah, Lashkar-e-Taiba, Abu Sayyaf ve Filistin İslami Cihad’ın da bulunduğu 17 örgüt tarafından 2002 yılından önce silah ve terör eğitimi alan herkes hakkında işlem yapılması söz konusu olacak ve “risk” taşıdığı düşünülenlerin bir yıl süreyle “elektronik kelepçe” yoluyla “control orders” adı verilen “ev hapsinde” tutulmasının yolu açılmış olacak.

Bu konudaki diğer önlemler arasında kişinin resminin çekilip parmak izinin alınması, belli zamanlarda belli yerlere nerede olup, ne yaptıklarına ilişkin düzenli rapor vermeleri, Avustralya’yı terk etmelerinin yasaklanması gibi tedbirler de bulunuyor.

BABA ANNEYLE KONUŞAMAYACAK

Yeni anti terör yasası, çocuğu terör şüphelisi olarak gözaltına alınan babanın, durumu karısına söylemesi durumunda 5 yıla kadar hapsini de öngörüyor. İşçi Partisi İçişleri Sözcüsü Arch Bevis, yasanın 16 yaşına kadar çocukların gözaltına alınmasına olanak verdiğini, durumdan dolayı anne ya da babadan sadece birinin bilgilendirileceğini ve bu kişinin çocuklarının durumunu eşine söylemesinin yasak olacağını söyledi.  

1117320cookie-checkAnti Terör yasasının ilk hedefi: 80 kişi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.