Antik çeşme hurdalık oldu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Demre’de bulunan Roma dönemine ait anıtsal çeşme hurdalığa döndü. Andriakos Çayının çıktığı kaynağın üzerinde yaklaşık 1900 yıl önce insanlara şifa vermek amacıyla inşa edilen tarihi yapı, bugünün insanı tarafından çöplüğe çevrildi…

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Roma dönemine ait anıtsal çeşme (Nymphaion) hurdalık oldu. Antik kaynaklarda Andriakos Çayı olarak bilinen su kaynağının üzerinde İ.S II. ila III. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen tarihi yapının günümüze ulaşan kısımları halen ayakta. Ancak Myra antik kenti ile Andriake limanı arasındaki anıtsal çeşmenin olduğu alan önce çöplüğe döndü, ardından ise hurdacılar tarafından işgal edildi. Arkeolog-Yayıncı Nezih Başgelen, özenle korunması gereken tarihi yapının bu manzaradan bir an önce kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Myra antik kentinin limanı olarak bilinen Andriake (Çayağzı) yolu üzerindeki Nymphaion’un İ.S II. ila III. yüzyıllarda Roma döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Andriakos Çayının (Kokarçay) kaynağının üzerinde inşa edilen anıtsal çeşmenin termal olarak da kullanılmış olabileceği de düşünülüyor. Aynı bölgede bulunan ve yöre halkının “Burguç” adıyla andığı kükürtlü su havuzlarının günümüzde de şifalı olduğuna inanılıyor.

TARİHİ YAPININ İÇİ ÇÖPLÜK, ÇEVRESİ HURDALIK OLDU

Büyük bölümü günümüze kadar ulaşabilen tarihi yapının yakın çevresinde geçmişte sanayi sitesi kurulmuştu. Ancak son yıllarda anıtsal çeşmenin dibinde hurda ve inşaat malzemelerinin depolanması dikkat çekiyor. Tarihi yapının içinden çıkan sular, çıkar çıkmaz ağır bir kirliliğe maruz kalırken, bitişiğinde hurda malzemeler ve ağır tonajlı kamyonlarla inşaat malzemeleri depolanıyor.

ARKEOLOG NEZİH BAŞGELEN: ‘HALİMİZİ GÖSTEREN TİPİK BİR ÖRNEK’

Adeta atık deposuna dönüşen antik anıtsal çeşmenin kaderine terk edilmesini değerlendiren Arkeolog-Yayıncı Nezih Başgelen, yapının konumu ve mimari özellikleri bakımından türünün ender örneklerinden biri olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Doğal bir kaynağın üzerine inşa edilmiş Roma dönemine ait Nympaion, türünün ender örneklerinden biri. Gerek mimari açıdan, gerek konumlandığı yer açısından benzersiz bir örnekle karşı karşıyayız. Ama aynı zamanda tarihi eserlerimizi korumak, arkeolojik anıtlarımızı belirli bir bölgede toplumla buluşturabilmek açısından hal-i pür melalimizi gösteren tipik bir örnekle de karşı karşıyayız. Her taraf çöplük. Bu kadar harika bir pınarın üzerindeki arkeolojik eserin düştüğü hale mi yanarız, yoksa şu çevrede bir tarafta hurdacılar, bir tarafta atılmış her türlü inşaat artığına mı?”

‘BU BERBAT MANZARADAN KURTARILMALI’

Su kaynağı üzerindeki anıtsal çeşmenin bulunduğu alana çöp adına akla gelebilecek ne varsa boca edildiğini dile getiren Başgelen, “Bu, ne Demre’ye ne Türkiye’ye yakışan bir tablo. Bunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Hemen yolun kenarında, ulaşılabilir, gezilebilir bir noktada. Ama en azından çevre değerleri açısından şu içinde bulunduğu mezbelelikten, inşaat artıklarından, aklınıza gelebilecek her türlü çöpün yer aldığı bu berbat manzaradan kurtulması hem ülke açısından hem Antalya turizmi açısından öncelikli bir görev olmalı diye düşünüyorum” görüşünü dile getirdi.

ANTİK ÇEŞME KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA

Myra antik kenti, antik liman yerleşimi Andriake ve Aziz Nikolaos Anıt Müzesi ile her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Demre’deki anıtsal çeşme 2014 yılında da benzer sorunlarla gündeme gelmişti. Aradan geçen 10 yıl içinde tarihi yapının daha fazla baskıya ve kirliliğe maruz kalması dikkat çekiyor.

 

2758560cookie-checkAntik çeşme hurdalık oldu!
Önceki haberGeçici aday listeleri askıda: Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek?
Sonraki haberABD yarım asır sonra yeniden Ay’da
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.