AP’den İsveç’e, CIA’yla işbirliği suçlaması

İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Neyheter’de yer alan bir haberde, CIA’nın, yakaladığı terör zanlılarını Avrupa üzerinden gizli uçuşlarla naklettiği iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Avrupa Parlamentosu’ (AP)’nin raporunda, İsveç, 2001 yılında Arap kökenli 2 terörist zanlısını yakalayarak CIA’ya teslim ettiği gerekçesiyle ağır suçlamalara hedef oldu.

İsveç yayın organlarında o günlerde yer alan haberlerde, CIA’ya teslim edilen söz konusu 2 kişinin daha sonra işkence gördükleri ve Guantanamo’ya götürüldükleri öne sürülmüştü.

AP’deki 46 parlamenter tarafından hazırlanan raporda, ”CIA’in terör zanlılarını kaçırdığı, AB topraklarında yasadışı olarak alıkoyduğu ve zanlıları işkence uygulanan merkezlere götürdüğü” görüşüne yer verilmişti.

Raporda, ” AB ülkeleri topraklarında terörist olduklarından kuşku kişilerin yasadışı yollarla yakalanarak alıkonmalarında CIA’nın yanısıra yakalanmaya yardımcı olan ülkeler de suçlanıyor. İsveç  de raporda suçlanan ülkeler arasında yer alıyor.

“2 ZANLIYI CIA’YA TESLİM ETTİ”

İsveç Haber Ajansı TT, tarafından Aralık ayında verilen bir haberde, Guantanamo’ya giden CIA’ye ait uçakların geçtiğimiz yılın Eylül ayında Malmö’deki Sturup, Stockholm’deki Arlanda ve Örebro Hava limanlarını kullandıkları öne sürmüştü.

Bu iddiaları yalanlamayan İsveç Başbakanı Göran Persson ise  konuyu, araştırma yaptıktan sonra açıklama yapacağını, zamana ihtiyacı olduğunu söyleyerek geçiştirmişti. Ülkenin gizli güvenlik servisi (SÄPO) ise, bu uçaklardan haberi olmadığını öne sürmüştü.

İktadardaki Sosyal Demokrat Parti’ye dışarıdan destek veren Sol ve Çevre Partileri ise, “İsveç, Guantanamo’nun bir parçası olamaz” diyerek olaya  tepki göstermişti. Sol Parti, iddiaların açıklığa kavuşturulması için Meclis araştırması açılmasını istameş, ancak bu girişimlerden bir sonuç alınamamıştı.

2001 yılında,terörist olduklarından kuşkulanılan 2 Arap genc, İsveç’in Örebro Havalimanından CİA’ya teslim edildiği İsveç 4 Kanal Televizyonu tarafından da belirlenmiş, İsveç Gazeteci örgütleri, haberi hazırlayan televizyon muhabirlerini “Yılın gazetecisi” ödülüyle onurlandırmıştı. 

1127540cookie-checkAP’den İsveç’e, CIA’yla işbirliği suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.