‘Demokraside Bush’un ikiyüzlülüğü’

The Guardian yazarlarından Jonathan Steele , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Washington temaslarını köşesinde “Uluslararası ittifakların ikiyüzlülüğüne dikkat” başlığıyla yorumladı.


Steele, Beyaz Saray’ın, ABC diye sıraladığı, Azerbaycan, Beyaz Rusya ve Çin’e yönelik tutumunu, şöyle karşılaştırdı;


“İşte size, anti-demokratik rejimlerin nasıl destekleneceğinin ABC’si. A (Azerbaycan) ülkesinin lideri, bugün George Bush’un konuğu olacak. Bu ülkede bir süre önce yapılan parlamento seçimlerinin hür ve adil olmadığı fikri geniş kabul gördü. Ülkenin lideri, devlet medyasını kendi sözde başarılarını anlatmak için kullandı, polis gücü, gösterileri bastırmak için aşırı güç kullandı, bazı muhalefet adayları tehdit edildi, hatta gözaltına alındı.”


Yazar Çin ile ilgili de şunları yazdı:


“Geçen hafta da, C (Cin) ülkesinin lideri Beyaz Saray’daydı ve daha da sıcak bir ilgi gördü. Bu ülkedeki demokrasinin durumu, A ülkesinden de kötü. Seçimde usulsüzlük sorun değil, çünkü ülke zaten tek partiyle yönetiliyor. Ancak Bush, C ülkesinin lideri ile görüşmesinde bundan hiç bahsetmedi.”


“Gelelim B (Beyaz Rusya) ülkesine” diyen yazar şu yorumu yaptı:


“Siyasi baskı, C ülkesindekinden daha hafif, A ülkesi ile hemen hemen aynı. Geçen ay yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, demokratik prensipler açısından tam bir garabetti. Peki Bush’un tepkisi ne oldu? Washington’a davet edilerek ödüllendirilmek yerine, ülkenin lideri ve üst düzey yetkililerine seyahat yasağı getirildi. Avrupa Birliği dışişleri bakanları da bunu destekledi.”


Yazı, ABD’nin dış politikasını “Peki bu ne anlama geliyor? Washington’a kabul edilmek için, diktatörlerin en kötüsü mü olmak gerekiyor?” diye eleştirdi.

790500cookie-check‘Demokraside Bush’un ikiyüzlülüğü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.