‘Asıl iktidar militanlarda…’

The Independent gazetesi, “Amerikalı büyükelçiye göre, Bağdat’ta gündelik hayata dair çirkin gerçek” manşeti altında ABD’nin Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice’a gönderdiği gizli bir bilgi notunu okuyucularına aktardı.

Gazete Patrick Cockburn’ imzalı haberinde, ara başlıkta da “tehditler, gözdağı vermeler ve etnik gerginlikler nasıl Bağdat’ta hayatın parçası haline geldi?” diye sordu.

“6 Haziran’da Washington’a gönderilen belge, ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak’ta son ziyaretlerinde verdikleri mesajla çelişiyor. ABD büyükelçiliğinde görev yapan dokuz Iraklı personelin deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan belge, çökmekte olan bir toplumu ortaya koyuyor” diye yazar The Independent.
bilgi notunu şöyle aktardı:

“ABD ve İngiltere, ülkede güvenlik durumu düzelmeye başlar başlamaz askerlerini çekeceklerini söylüyor ama bilgi notuna bakılırsa durum düzelmek bir yana dursun, çok daha kötüleşiyor. ABD büyükelçiliği için çalışan Iraklılar, diğerleri kim için çalıştıkları öğrenecek diye korku içinde. İslamcı direniş artış gösterirken, kadınlar Sünni ve Şii mahallelerinde kapanmadan gezemez hale geldi. Bazısına araba kullanmaması; bazısına yüzünü dahi kapatması söylendi. Kadınlara yönelik ikinci sınıf vatandaş muamelesi son iki ayda hızla arttı. Ancak erkeklerin hatta çocukların bile şort giymeleri göze batar halde. Havaların ısınmasıyla, her altı saatte bir saatliğine elektrik veriliyor. Bazı bölgelere bir aydır elektrik verilmediğinden bahsediliyor.”

1130610cookie-check‘Asıl iktidar militanlarda…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.