Atom bombası atılalı 62 yıl oldu

ABD’nin attığı atom bombasının ilk feci darbesi olan saatte (08:15), 800 km’lik fırtına, kör edici ve eritici nükleer ışığın ardından yıllarca süren radyasyon kalıntısından ölen 250 bin insan bu sabah Hiroşima’nın Barış Anıtı Parkında bir araya gelen binlerce insan ve savaştan hala hayatta kalanlarla birlikte anıldı.

Binlerce sakat kalan insan yeryüzünden atom bombasının ebediyen silinmesi için dua etti. Törende, dünyadan katılımlarla birlikte 40 bin kişi yer aldı.

Ana Japon adası Honşu’nun güneybatısında deltada deniz kenarında kurulu Hiroşima’nın Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, anma törenindeki konuşmasında, ”ABD nükleer silah programını olduğu gibi muhafaza ediyor ve geliştirmeye devam ediyor” dedi.

1000 güvencin göklere salınırken Akiba, ”ABD atom bombaları doğurmaya devam ediyor” diyerek, tepkisini, ”ABD’nin köhne korkunç yanlış siyasetleri karşı atom bombasının devletler hukukunda tamamen yasaklanması sağlanmalıdır. Japonya tamamen barışçı anayasasını bu yolda koruyacaktır” sözleri ile dile getirdi.

Hiroşima Belediyesinin Ankara’daki Botanik Parkına da örneğini hediye ettiği barış çanı, Amerikan bombardıman uçağı B-29 ”Enola Gay”in bombayı attığı sabah saat 08:15’te iki çocuk tarafından çalındı.

Tunç çanın tok sesi dünyaya barış için yayıldı.

ABD, dünya tarihinde ikinci ve son savaş amaçlı atom bombasını Hiroşima’dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945’te attı.

Japonya altı gün sonra kayıtsız-şartsız ABD’ye teslim oldu.

Dün hükümetindeki eski savunma bakanı Fumio Kyuma’nın bombaları haklı gösteren sözü için hem ulusundan hem dünyadan özür dileyen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bugün de sabah Barış Parkı’na çelenk koydu ve ”barış temelinde kurulmuş anayasamız korunacaktır” dedi.

KIZ ÇOCUĞU 
 
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima’da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin,
şeker de yiyebilsinler.

NAZIM HİKMET

1155440cookie-checkAtom bombası atılalı 62 yıl oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.