“Avrupa için kara bir gün”

47 üyeli Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dokuz aylık soruşturması, Libya’nın başkenti Trablus açıklarında 15 gün boyunca denizde kalan teknedekilerin kurtarılabilecekken ölüme terk edildikleri sonucuna varmış.

Gazete, mülteci teknesindekilerin akıbetini ilk kez geçen yıl Mayıs ayında ifşa ettiğini, NATO sahil güvenlik gemilerinin ve yakındaki ticari gemilerin mültecilere yardım eli uzatmadığını o günlerde yazdığını da aktarıyor.

Ölüme terk edildiler

Guardian Libya’daki çatışmalardan kaçanları taşıyan insan kaçakçılarına ait teknedekilerin 50’sinin erkek, 20’sinin kadın ve ikisinin bebek yaşta çocuklar olduğunu da vurguluyor. Teknedeki 63 kişi susuzluk, açlık ve fırtınalar nedeniyle ölürken, dokuz kişi ise sağ kurtarılmış.

Gazetenin haberine göre teknedekilerin ölüme gidişi özetle şöyle olmuş: Kapasitesinin çok üzerinde yolcu taşıyan teknenin kaptanı, denize açıldıktan iki gün sonra dahi Lampedusa’ya ulaşamayınca, Roma’da mülteci hakları için çalışan bir rahibi aramış, rahip de derhal İtalyan kurtarma merkezini…

Kaptanın uydu telefonu “acil durum”, “acil durum”, yardım edin çığlıkları sonrasında pili biterek susmuş. Yetkililer mülteci teknesinin durumundan haberdar olmalarından bir gün sonra askeri bir helikopter tekneyi bulmuş, ancak geri döneceklerini söyleyerek ayrılmışlar ve geri dönmeişler. Ertesi günler boyunca, teknedeki yolcular birer birer ölmeye başlamış. Teknede hâlâ sağ olan 9 kişi ancak denizde 15 gün kaldıktan sonra kurtarılmış.

1336950cookie-check“Avrupa için kara bir gün”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.