Avrupalı işsizlikten korkuyor

Eurobarometre’nin verilerine göre, AB vatandaşlarının yüzde 21’i hayatından ”çok memnun”, yüzde 59’u ”memnun” olduğunu belirtirken, yüzde 15’i ”memnun olmadığını”, yüzde 4’ü ise ”hiç memnun olmadığını” ifade ediyor. 

AB’lilerin yüzde 34’ü gelecek 12 ay içinde yaşam düzeyinin olumlu yönde gelişeceğini, yüzde 51’i bir değişiklik olmayacağını, yüzde 11’i ise düzeyin kötüye gideceğini düşünüyor.

AB’lilerin ikinci endişe kaynağının ekonomik durumun kötü gidişi, üçüncüsünün güvensizlik ortamı olduğu bildirildi. Diğer endişeler arasında sosyal sigortalar sistemindeki aksaklıklar, enflasyonun artışı, yabancı göç ve terörizm gibi unsurlar yer alıyor. 

”AB’nin imajı” konusunda verilen yanıtlara göre, AB’lilerin sadece yüzde 47’si ”pozitif imaj” görüşünü savunuyor. 

Aday ülkelerden gelen verilere göre Romanya’da halkın yüzde 66’sı, Türkiye’de yüzde 61’i, Bulgaristan’da yüzde 60’ı AB’nin ”pozitif imaj” sahibi olduğunu düşünüyor. Bu oran Hırvatistan’da yüzde 28’e düşüyor, KKTC’de ise yüzde 68 olarak belirleniyor.

AB vatandaşlarının AB kurumlarına güveninde önemli düşüş kaydedildiğini bildiren Eurobarometre, AB Komisyonu’na güven oranının bir yılda yüzde 6 azalarak yüzde 46’ya düştüğünü, Avrupa Parlamentosu’na güvenin ise yüzde 5 azalarak yüzde 52 düzeyine indiğini belirtti. 

AB Anayasası projesine desteğin de bir yılda yüzde 68’den yüzde 61’e düştüğü bildirildi.

AB vatandaşlarının genişlemeye verdiği destek yüzde 53’ten yüzde 50’ye inerken, Türkiye’nin katılımına karşı olanların oranı yüzde 52, bu katılımdan yana olanların oranı yüzde 35, görüş bildirmeyenlerin oranı ise yüzde 13 olarak belirlendi. 

Genişlemeye en fazla karşı çıkanlar arasında Almanya, Fransa, Lüksemburg ve Avusturya vatandaşları görülüyor. 

AB’lilerin yüzde 53’ü, ülkelerindeki demokrasiden hoşnut olmadığını, sözünün dinlenmediğini belirtiyor. Ülkelerindeki demokrasiden memnun olanların başında Danimarka (yüzde 92), Lüksemburg (yüzde 82) ve Finlandiya (yüzde 77) geliyor. 

Türklerin yüzde 56’sı ülkelerindeki demokrasi düzeyinden memnuniyet ifade ederken, bu oran Romanya’da yüzde 29’a, Bulgaristan ve Hırvatistan’da yüzde 20’ye düşüyor. 

AB’lilerin ortak para birimi avroya verdikleri desteğin de bir yılda yüzde 63’ten yüzde 59’a indiği bildirildi.

ENFLSYON TÜZDE 2
Öte yandan AB istatistik kurumu Eurostat, 12 AB üyesinden oluşan avro alanında yıllık enflasyon oranının yüzde 2,1’e, AB genelinde yıllık enflasyon ortalamasının ise yüzde 2’ye yükseldiğini açıkladı. 

AB üyesi 12 ülkeden oluşan avro alanında, haziran sonu itibarıyla yıllık enflasyon oranları şöyle: 

Portekiz (binde 6), Finlandiya (yüzde 1), Hollanda (yüzde 1,5), Almanya ve Fransa (yüzde 1,8), İrlanda (yüzde 1,9), Avusturya (yüzde 2), İtalya (yüzde 2,2), Belçika (yüzde 2,7), İspanya, Yunanistan ve Lüksemburg (yüzde 3,2).

Avro alanı dışındaki AB üyesi ülkelerde enflasyon oranları şöyle: İsveç (binde 8), Çek Cumhuriyeti (yüzde 1,3), Polonya (yüzde 1,4), Kıbrıs Rum kesimi (yüzde 1,5), Danimarka ve Slovenya (yüzde 1,7), Litvanya ve İngiltere (yüzde 2), Malta (yüzde 2,1), Slovakya (yüzde 2,5), Estonya (yüzde 3,2), Macaristan (yüzde 3,7), Letonya (yüzde 6,6).

1110880cookie-checkAvrupalı işsizlikten korkuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.