Avrupa’yı kızdıran Türkiye yönünü Afrika’ya döndü!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tarım Bakanlığı’nın organizasyonuyla ‘stratejik ortağımız’ diye anılan 54 Afrika ülkesini Antalya’da bir araya getiriyor...
 
Referandum tartışmalarının ardından Avrupa ile ipler giderek gerilirken Türkiye 54 Afrika ülkesini Antalya’da düzenlenen tarım forumunda bir araya getiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Türkiye-Afrika Tarım İş Forumu’nun ilki 27-28 Nisan tarihlerinde Antalya Belek’te gerçekleştirilecek. Ana teması ‘Gıda Güvenliği’ olarak belirlenen organizasyona, 54 Afrika ülkesinden ilgili bakanların katılacağı bilgisini veren Tarım Bakanı Faruk Çelik, etkinliğin açılış törenine Gine ve Somali cumhurbaşkanlarının da katılacağını belirtti.
 
TÜRKİYE’NİN YENİ STRATEJİK ORTAĞI AFRİKA ÜLKELERİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen ‘Türkiye-Afrika Tarım İş Forumu’nun ilki 27-28 Nisan tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılması beklenen forum öncesinde bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Stratejik ortağımız olan Afrika ülkeleri ile tarım alanındaki ilişkilerimiz her geçen gün gelişme gösteriyor. 2008 yılında ilki düzenlenen ‘Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin ardından Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizde kayda değer bir ilerleme yaşanıyor” dedi.
 
‘AÇLIKLA MÜCADELEDE TARIM BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Afrika’da açlık ve yoksullukla mücadelede tarım ve kırsal kalkınmanın büyük önem taşıdığına vurgu yapan Bakan Çelik, Bunun bilinci içerisinde Türkiye ve Afrika ülkelerinin üst düzey temsilcileri ve işadamları, tarım sektöründe işbirliği ve ticareti geliştirmek üzere ilk kez Antalya’da bir araya gelecek” ifadelerine yer verdiği açıklamasında şunları dile getirdi:
 
FORUMA SOMALİ VE GİNE CUMHURBAŞKANLARI DA KATILACAK
“Organizasyona 54 Afrika ülkesinden gıda, tarım, hayvancılık, balıkçılık ve kırsal kalkınma konularından sorumlu 50’ye yakın Bakan katılacak. Toplantı ve forum, Bakanlarla beraber büyükelçiler, uluslararası kuruluş ve özel sektör temsilcileri de dâhil olmak üzere 300 civarında katılımcıyla gerçekleştirilecek. Yarınki açılış töreninde, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed de katılarak katılımcılara hitap edecek. Toplantının ana temasını Doğu Afrika’daki kuraklık nedeniyle yaşanan ölümlerle tekrar gündeme gelen ‘gıda güvenliği’ konusu oluşturuyor.
 
TARIMSAL FİNANSMAN VE YATIRIMLAR KONUŞULACAK
‘Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye-Afrika Kırsal Kalkınma Ortaklığı’ ana teması altında düzenlenecek Bakanlar Konferansı’nın yanı sıra, sekiz alt başlık için tematik oturumlar da düzenlenecek. Bu yan etkinlikler; tarımsal finansman ve krediler, tarımsal mekanizasyon ve sulama sistemleri, iklim değişikliği, tarımsal ticaret ve yatırımlar, tarımsal girdiler, tarım endüstrisi, genç ve kadın çiftçiler, gıda ve beslenme güvenliği başlıklarından oluşacak.”
 
FORUM, İŞADAMLARINI DA BULUŞTURACAK
Etkinlikte, Bakanlar Toplantısı’nın yanı sıra, 200’ü Afrika’dan 700’ü aşkın işadamının katılımı ile ‘Türkiye-Afrika Tarım İş Forumu’nun da düzenleneceği bilgisini veren Bakan Çelik,  iki gün sürecek olan Tarım İş Forumu kapsamında işadamlarının bir araya geleceği toplantıların gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
‘AFRİKA İLE YATIRIMLARIN ARTIRILMASINI HEDEFLİYORUZ’
Organizasyonun, Türkiye’nin tarım ve kırsal kalkınma alanlarındaki tecrübe ve imkânlarının, zor durumda olan Afrika ülkeleri için paylaşılmasına zemin oluşturacağını vurgulayan Tarım Bakanı Çelik, “Organizasyonla aynı zamanda Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlenmesini, ticari ilişkilerin geliştirilmesini, tarımsal ticaret hacminin ve yatırımların artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu. 
2085040cookie-checkAvrupa’yı kızdıran Türkiye yönünü Afrika’ya döndü!
Önceki haberTürkiye’nin buğday ambarına termik santral tehdidi!
Sonraki haberÜnlü lisenin pilav gününe genelge yasağı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.